Zavřít reklamu

Humanoidní robot Figure 01, který je napojený na umělou inteligenci GPT, umí neuvěřitelné věci. Na posledním videu dokáže hýbat končetinami v podstatě stejně plynule jako člověk a zvládá i ty nejjemnější doteky. Navíc dokáže „přemýšlet“ a když se podívá na stůl, kde vidí nepořádek, dokáže jej sám od sebe systématicky uklidit. Samozřejmě dokáže i uvařit kávu, přenášet věci z místa na místo, servírovat jídlo nebo udělat tu vůbec nejhorší věc na světě, vyndat nádobí z myčky.

Robot je vysoký 167 centimetrů a váží 60 kilogramů. Zároveň dokáže unést předměty o váze až 20 kilogramů. Pohání jej baterie, která jej udrží v provozu po dobu pěti hodin. Během nich se dokáže pohybovat až rychlostí 1,2 metru za sekundu. Robot je vybavený kamerami, které posílají data do OpenAI a zároveň neuronové sítě společnosti Figure. Díky tomu dokáže robot rozumět mluvenému slovu, plnit na základě něj jednoduché příkazy a také „přemýšlet“ nad tím, co má udělat. Když mu například řeknete, ať uklidí věci ze stolu, dokáže rozeznat, že na jednom místě jsou hrnky a na druhém talíře a automaticky sám od sebe přiřadí další hrnky k hrnkům a talíře k talířům.

Nedávno získala společnost Figure AI stojící za robotem investici 675 milionů dolarů od investorů, včetně takových velikánů jako je Microsoft, Nvidia, Jeff Bezos nebo přímo OpenAI. Humanoidní robot by měl zamířit do výroby, přepravy a logistiky a jeho hlavním cílem je sloužit na doplňování zboží ve skladech a maloobchodních prodejnách. O vytvoření dokonalého humanoidního robota se současně se společností Figure snaží společnosti jako Boston Dynamics, Tesla, Agility Robotics, 1X Technologies a další. Analytici očekávají, že trh s humanoidními roboty v roce 2035 dosáhne hodnoty 38 miliard dolarů a poté bude raketově stoupat.

Dnes nejčtenější

.