Zavřít reklamu
  • Výběr – MacBook #4889

Vieš si dať na firmu aj macbook z bazáru.. to ti celý čas píšem.. ak je blok ktorý nebol použitý v inom účtovnićtve, ten ti stačí, ak je k nemu faktúra, stačí ti kupno predajná zmluva medzi tým kto to kúpil a tvojou firmou... takže o nič neprídeš tak či tak..

Výběr – MacBook #4890

Madex:

Neviem na akom inom fóre sa radíš, ale tí ľudia sú buď amatéri alebo neznalí užívateľia starých MBP z roku 2009, preto ti poradia Air.

Ja som užívateľom OS X už 6 rokov, takže niesom žiaden nováčik, za tú dobu som sa stretol s množstvom Macov vo svojom okolí a osobne vymenil pôvodný MBP 13" s ktorým som začínal za MBP 15", ktorý dodnes používam, navyše o sebe môžem hovoriť ako o skúsenom užívateľovi, ktorý iným, začínajúcim, alebo takým, ktorí si nevedia rady (taktiež hlavne na inom fóre) pomáham a radím.

Nikto, kto naozaj používa aktuálne MBP ti nepovie aby si si kúpil Air. Nenechaj si nanútiť Air! Ono vypadá, že je lacný a je to Mac tak sa oplatí nie? Opak je však pravdou a nie všetko je tak ako na prvý pohľad vypadá. Vieš aká je pravda? Pravda je tá, že práve kúpou Airu by si vyhodil peniaze a úprimne si môžeš povedať, že Apple na tebe sprosto zarobil – znie to paradoxne, pretože kúpou MBP to neplatí (tým nechcem povedať, že Apple nezarobí tak či tak).

Chcem tým povedať, že mi to pripadá, že u Airu, Apple zarába na hlúposti užívateľov, ktorí sú nevedomí a opantaní cenou. Tí ľudia často argumentujú, že im retinu netreba atď… ale to je blbosť, pretože nevedia o čom hovoria, nechcieť retinu je ako používať staré CRT monitory namiesto moderných LCD.

Jednoducho, ten displej ktorým disponuje Air je dobrý pre rok 2010, nie dnes, máme 2016. U retiny nejde len o hladkosť displeja, windowsák to nepochopí tiež, pretože windows dodnes nemá "natívnu" podporu pre takéto displeje a myslí si niečo čo je mimo OS X, ktorý s retinou pracuje perfektne, retina ako som už písal nieje len o rozlíšení, je o hĺbke a podaní verných farieb a omnoho lepších pozorovacích uhloch, kde sa obraz a farby ani pri obrovských uhloch nemenia. Air bola vždy slabšia rada aj čo sa spracovania týka – osobne som mal taký pocit z kĺbu napr. 13" MBP je dokonca menší ako 13" Air, takže kam sa hrabe Air s mobilitou. Samozrejme našli by sa ďalšie drobnosti prečo Pro...

Kupovať dnes Air je hlúpe už len kvôli displeju. Ak si idem predsa kúpiť kvalitný notebook, nebude mať displej ako z roku 2010 – tie isté displeje sa totiž používali v roku 2010 v rady MBA. Čiže ak sa bavíme o kvalitnom notebooku, ktorý dnes bude výstavný a bezkonkurenčný kúsok, no aj za pár rokov nebude vypadať ako niečo "za vodou" bavíme sa o MacBooku Pro a MacBooku 12", o Air nemôže byť reč...

Výběr – MacBook #4891

Moc děkuji za odpověď, snad se Ti někdy revanžuji.

Jsi nejlepší odborník, kterého jsem zatím potkal, a to mám příspěvky na 4 fórech, které jsem zatim našel.

Jinak taky mi bylo divné, proč mi doporučuji Aira, když mi přijde Pro daleko lepší a hlavně Pro má budoucnost, Air za chvíli nejspíš vyřadí.
    Navíc display u Air není nic moc, na to, že stojí 30 klacků (8 GB RAM a 256 GB). Říkal jsem si, že jsou to odborníci, že mi poradí lépe, než já sám sobě. Teď už konečně vím, kde je pravda.

Já v tuto chvíli počkám na Apple Keynote, pokud se mi nebude MB Pro líbit, nebo bude drahý, tak předpokládám, že alespoň zlevní staré modely...

PS: Odkaz na forum Ti pošlu v SZ, ať nedělám reklamu.

/EDIT: Doplnění informací.

Výběr – MacBook #4892

Ja Ti možem povedať, že jediný rozdiel je ten, že Air vyzerá lacnejšie.. displej je riadny rozdiel, na Air sú zlé pozorovacie uhly, niekedy zle vykreslil farby, má menej farieb ten displej.. to čo mi MBA ukazuje ako bielu farbu mám na PRO retina displeji 3 odtiene bielej.. ďalšia veľmi dôležitá vec, čo sme si s frajerkou nevšimli je, že Air nemá HDMI výstup.. a doma som zistil, že displej ani nieje zarovnaný s lištou jak na PRO, ale je tam asi 0.3cm diera... proste vyzerá veľmi lacno ten Mac.. mal som Pro 13" retina 2013, kupovali sme s frajerkou Air 13" 2013, rýchlosť je Ok, na obyčajné veci, kľudne aj PS, kým som neupravoval 100 fotiek do eshopu, to sa už zapotil, keď som ich hodil ako layer-y do jedného súboru.. takže na video neodporúčam Air určite ani zďaleka. Teraz som prešiel na 15" 2015 mid, Pro 13" som predal.. Pro oproti Air vyzerá luxusne, výkon pre obyčajných ľudí nehrá rolu, takže ak to chceš na obyčajné veci, pri Pro platíš len za vzhľad, ak chceš strihať, potrebuješ Pro..

Výběr – MacBook #4893

Trochu realneho pohladu ti do toho vnesiem... nebudem ti tu pisat kolko rokov pouzivam OS X ani kolko bookov som mal a podobne hluposti.
    Mac Book PRO je pracovny book ktory je urcený na pracu ci uz v grafike kodeni hudbe ... Je to velmy výkony book ktory je aj disajnovo velmy pekne spracovany ale nie je urcený na prácu bez baterky jeho HW tu baterku moze znicit pri castom pouzivani na baterke je primarne urceny na stol a stale v elektrike. Retina displej je super ale 13 placova retina je sice krasna ale proste mala... bud 15 palcov alebo porozmyslat nad Imacom co uz je ina kava na 21 resp 27 alebo mac mini a kvalitny monitor.
    Mac Air je lahši tensí prenosnejší a hlavne moze fungovat ako mobil cez noc nabijes cez den plnohodnotne pouzivaš. Takto isto funguje aj Macbook 12.
    Podla mojho nazoru je aj krajši ako PRO a hlavne je lacnejši a co je najdolezitejsie je ziadanjsi ako PRO takze ked ho budes chceit predať skor predas dva AIRI ako jedno PRO.

Na tvojom mieste by som nič nečakal kupil by som s bazaru ked uz chces book AIR 2014 alebo 2013 do 2012 by som uz nesiel poskusal by som si na tom ak ti to nebude sediet bude to tvoj prvy mac tak to predas a ides do niecoho ineho.
    Urcite si nekupuj novy mac to su vyhodene peniaze pokial to nemas na nejaky projekt ktory ti tie peniaze vie zarobit 😉

Výběr – MacBook #4894

Madex:

Revanžovať sa nieje treba, od toho sú fóra a kedysi v časoch, keď som začínal komunita okolo Apple bola vždy nápomocná, inteligentná a hlavne nebola pyšná, škoda, že sa to posledné roky zhoršilo…

Každopádne k téme, určite niesom taký odborník 😉 Som len spokojný a skúsený dlhodobý užívateľ, ktorý sa s OS X zžil, poznám omnoho väčších odborníkov na vnútorné veci okolo OS X ako som ja a mnoho toho čo viem, som sa naučil aj vďaka ním – stará komunita 🙂

Odporúčali ti Air pretože to bol v minulosti veľmi populárny model, kvôli cene a kvôli tomu, že pre mnoho ľudí, je to prvý kontakt s Macom, ľudia ho mali proste radi a práve často tí ľudia "nemajú potrebu" mať retinu, lebo ju videl maximálne v obchode, no kedy si vzali vedľa seba Air 13 a MBP 13, pochopili by… Chcem povedať, že tak trochu zaspali v dobe...

Takže, tak tak, počkaj na keynote, snáď sa na jeseň dočkáme a ako píšeš, minimálne zlacnia aktuálne modely, takže počkať v tejto chvíli sa rozhodne oplatí!

peeter89:

Áno, Pro je určený na kreatívnu prácu, ale 13" je taktiež veľmi obľúbený u bežných ľudí práve vďaka kompaktnosti, cene a výkonu, mnoho ľudí aj na škole sem tam tvorí a sem tam sa chce čo to aj zahrať… Každopádne súhlasím a tiež som písal, že Madexovi by na jeho prácu kľudne stačil 12" MacBook, ale to prečo ho nespomína je jeho osobná vec, možno mu nevyhovuje konektivita a chýbajúce porty, možno až taký malý MacBook nechce…

Čo sa týka MBP 13" to s baterkou je blbosť a skôr platiť by mohlo u 15" (a hlavne u modelov v max konfigurácií, kde je dedikovaná grafická karta) no tak či tak je to hlavne notebook a buď si istý, že Apple slovo notebook chápe veľmi dobre – teda nevytvorí notebook, ktorý má byť nutne pripojený k nabíjačke… Viem ako fungujú baterky a viem, že je dobré nechávať MacBook na baterke pokiaľ sa dá, je to pre baterku dobré a šetrí sa (Madex, ber to ako tip) ale v prvom rade je to notebook a je stavaný na prácu mimo domu. Mac ako každé zariadenie má slúžiť v prvom rade nám a nie my jemu – je to spotrebné zariadenie a svoju štandardnú životnosť si udrží nech sa s ním zaobchádza akokoľvek.

Drúhá vec, MacBook Air je rovnako prenosný ako MBP v 13" verzii, pokúsim sa to úplne jednoducho vysvetliť. Air síce je tenší, ale o celý MILIMETER takže tam by som to videl 1:1. Air je ľahší, ale je to pocitovo vcelku zanedbateľné by som povedal pri týchto zariadeniach, tak či onak oukej, 2:1 pre Air, no v prospech MB Pro hovoria celkové rozmery a teda, že je z každej strany o 1 cm menší a to je už vcelku dosť vzhľadom na rovnakú uhlopriečku displeja, a osobne to pokladám za dôležitejší rozmer ako hrúbku zariadenia, takže 2:2… výsledok? MBA je rovnako prenosný ako MBP, takže MBA už nieje dobrá voľba ak chce niekto kvalitný a prenosný notebook, pretože to isté (rozerovo) + ešte viac (len drahšie) ponúka MBP 13".

Ak niekto chce kvalitný a prenosný notebook pôjde do naozaj prenosného notebooku a to je 12" MB, čiže aby sme to zrekapitulovali v čom vynikajú jednotlivé zariadenia – MB 12" vyniká v mobilite, MBP 13" vo výkone a Air nevyniká ani v jednom takže je to vlastne dnes v aktuálnej podobe už zbytočný produkt.
    Takto to vidím ja, ako to vidíš ty, alebo iní je Váš subjektívny názor a nechcem Vám ho brať, no je dobré svoje názory vždy z času na čas prehodnotiť...

Výběr – MacBook #4895

K odpovedi vyššie, tie 1cm z kraja sú tam neschvál.. nezastávam sa Airu, ale je to pre pohodlnejšie držanie v ruke.. Air môžeš držať jednou rukou za kraj, Pro veľmi ťažko.. 15" si nekupuj ani keby chceš veľmi, ja som spravil tú chybu, že som koli výkonu chcel 15".. ale prenosnosť je zlá, ťažké to je, rýchlejšie sa to výbíja, atď.. radšej potom MBP 13 + iMac 21" za rovnakú sumu spolu kúpiš ako 15" MBP.. MBA je fajn.. nekúpil by som si TMB, má síce retinu, ale s tým procesorom asi nespustim ani ten PS, Air to zvládne.. Pro má fajn batériu, do školy Ok.. tých 7 hod vydrží určite.. nieje to Mac ako spomínal niekto vyššie, len do zástrčky a na občasný prenos..

Výběr – MacBook #4896

Děkuji za odpovědi.

12" MacBook se mi nelíbí z několika důvodů.
    USB - C není to špatný konektor, ale ještě na to nejsme připraveni. Za pár let si myslím, že využití mít bude, teď ale ne. Musel bych dát další peníze a ne malé na další redukce, abych mohl připojit alespoň flašku nebo SD kartu. Navíc to nevypadá dobře, když máte kabel na stole, ale dá se to přežít.
    Dále pak absence MagSafe, výkon procesoru...ale na druhou stranu je vzhledově pěkný...možná by mi na školu stačil, ale bojím se toho občasného střihu videa. Na to mu výkon nestačí. Jinak si myslím, že si kupce najde. Např. pro moji mamku ideální. (Používá pouze internet a pracovní emaily) a do kabelky ho strčí raz dva.

Proč nechci z bazaru?

MatoKRAL: Radíš mi, ať koupím z bazaru. Já nejspíš budu mít možnost ho koupit na firmu. Nevím, jak to máte na Slovensku. Když někdo koupí MB na fyzickou osobu, nemůže si ho pak napsat na firmu. Tohle by šlo u faktury do 10K. Takže myslím si, že je výhodnější koupit nový, nejlépe vychytat slevu + koupit na firmu. Ve své podstatě by to vyšlo cca stejně jako z bazaru, ale byl by to nový produkt s plnou zárukou.

to all users: Fandím více Pro, ale Air nezatracuji, už jenom kvůli výkonu ve prospěch Pro. Když už za MB dám tolik peněz, chci ať v něm už něco taky sestřihám...ale pořád to bude vedlejší práce, protože, jak jsem už psal, video stříhám, jen když mám čas a hlavně o dovolených. Takže v průměru tak 1 projekt na měsíc, ale teď mám mobil se 4K videm, samozřejmě není tak kvalitní jako z kamery/zrcadlovky , ale myslím si, že dokáže potrápit i můj stolní PC natož NB, ale jak říkám, není to NB na střih, ale hlavně na školní věci...ale očekávám, že NB za 30K alespoň FullHD jakžtakž zvládne.

to peteer89: IMHO: Myslím si, že pracovní nástroj, na který se musí vydělat projektem je 15" Pro nebo vysoké konfigurace 13" Pro. Cenový rozdíl mezi Air a Pro je ani ne 3K. (Porovnávám Air 8 GB/256 GB a Pro 8 GB/128 GB). Takže pravděpodobně nepotřebuješ být nějaký ajťák, aby si utratil navíc 3K. U Pro za to dostaneš daleko lepší display, Force Touch ( na funkcionalite tolik nemění) a hlavně vyšší výkon. Otázkou je, jestli bych vyšší výkon a display využil. O displeji se asi ani nemusím zmiňovat, ten využije asi každý uživatel a vyšší výkon IMHO není naškodu a navíc i při občasném střihu by si uplatnění našel. Navíc se vysoce předpokládá, že Pro dostane upgrade, u Air to tak jistě není. Takže dalsi bod pro Pro. Pořád jsou to ale moje domněnky, nikoliv fakta.

Výběr – MacBook #4897

Tak to mas dost spatne prepocty lebo porovnavas PRO 128 SSD a AIR 256 SSD a este stale je ten AIR lacnejsi o 3k 🙂
    Takto aby si tomu chapal Macbook Pro je super book ale je urceny na kreativnu pracu a hlavne na pracu mimo terenu pokial chces aby ti baterka nejaku dobu vydrzala.
    Macbook 12 je krasny book s krasnou retinou a bohuzilal ma len 1 konektor ale na uceli ktore si pisal je idealny pre teba tento model.
    Macbook Air je prenosnejsi vohodny na pracu na baterke a hlavne u CZ/SK ludi viac vyhladavanejsi ako PRO.
    Vyber je len na tebe hocico co si vyberes s tychto 3 bude dobra kupa oproti WIN ale pre tvoje uceli sa najviac hodi MBA/MB12, PRO sa na baterke proste kazdodene nepouziva nech ta presvieca kazdy o com chce.
    Pro si kupuju ludia co potrebuju pracovat na viac miestach napr doma + praca, kto pracuje len doma kupi si IMAC.

Výběr – MacBook #4898

Ja ešte doplním diskusiu o niečo čo bude určite zaujímavé a prínosné, pretože sa tu objavujú vety, kde akože 12" je tak slabý, že ani nespustí Photoshop… určite nieje, OS X je stavaný dobre na daný HW – previazaný HW a SW od Apple – nieje to mýtus, ale fakt.

Pozrite sa na tieto videá, kde vidno, že ak sa použije softvér od Apple, 12" MacBook, dokáže doslova zničiť i7 windows v strihu 4K videa. Na 12" MacBooku by nemal byť problém občas strihať kľudne aj 4K videá…

Druhé video skôr porovnáva platformy – OS X vs Windows – v porovnaniach je ale 15" MBP, windows laptop ale aj pecková windows workstation z ďaleko (!) papierovo vyšším výkonom,

No a ak by niekto chcel, niekde som videl real world porovnanie aj mimo strih, ako je práve grafická úprava rastrových dokumentov, čiže Photoshop, Lightroom, Mac vs SurfaceBook, no a výsledok asi všetci vieme aký bol...

Výběr – MacBook #4899

Ano s majdym musim plne suhlasit pri porovnavani WIN OSX plati neoficialne oficialny koeficient na HW WIN x 2 = OS X v plynulosti.
    Takze sa nemusis bat ani 4 GB RAM je to ako 8 GB na winoch co je dnesny aj buducorocný štandart 😉

Výběr – MacBook #4900

No, nasadili jste mi brouka do hlavy - MacBook 12".

Na ty srovnávací videa se bohužel nepodívám, jsem v cizině, jedu na mobilní datech rychlostí EDGE. Tak jsem rád, že načtu fórum, natož abych se díval na video. Až se vrátím domů, určitě ho zkouknu.

Výběr – MacBook #4902

To sú somariny.. MBA má lepší CPU ako The MB a Photoshop som na ňom mal spustený.. je to strašne slabé, hovorím o 2015ke Air, nahral som tam 20 fotiek z iPhone 6S (12mpx), a začalo to sekať.. a ja som ich len resizoval.. tak si vieš predstaviť čo to bude robiť s The MB.. moje Pro vydržalo aj 100 fotiek kým to niečo začalo spomaľovať.. Air vôbec nerozmýšľaj, The macbook nieje pre teba 🙂

Výběr – MacBook #4903

Pořád se přikláním k setrvání a nákupu MB Pro 2016. Pokud se spekulace potvrdí, bude ti největší upgrade MB Pro vůbec.

MatoKRAL: Co to znamená resizovat fotky?

Myslím si, že Apple začne standardizovat velikost úložiště - 256 GB - stejně jako u nového 12" MacBooku.

Výběr – MacBook #4904

Úprava fotek nebude hlavní činnost pro kterou si chci MB koupit. Stále všek požaduji, abych mohl 1x týdně něco málo upravit. Většinou fotky ze zrcadlovky (do 20 Mpx), někdy i z mobilu. Moje úprava fotek stále patří do kategorie začátečnické. Používám Zoner.

Odpověď na: Výběr – MacBook

celý text

.