Zdravím, rád bych ve svém mac mini přešel kompletně na SSD disk. Nerad bych však přišel o data...proto prosím o nejlepší způsob přechodu. Asi nejlepší řešením by mohl být klon disku, ale nevím jak na to. Čistá instalace mě taky napadla, ovšem opět nevím jak konkrétně na věc, popř. se mi moc nechce reinstalovat vše znovu - ovšem úplně se této možnosti nebráním. Ještě bych asi měl podotknout, nemám externí Time capsule, ani DVD mechaniku. Děkuji za rady.
Co externí disk a Time Machine? Podle mě nejlepší řešení (navíc nezálohuje jen člověk, který nikdy nepřišel o data).
Svou práci zalohuju na flash disk (sice se to musí uklízet, ale jde to). Nehleděte na to, že při případném vykradení bytu nosím data, flash disk sebou...takže o nic nepříjdu. Mě jde o to, jak plynule přejít na SSD disk. Existuje nějaká fičura? Mám mac mini late 2012...takže mohu připojit oba disky najednou...jak říkám, ideálně klon disku, ale jak na něj.
1) Záloha přes TIME MACHINE https://support.apple.com/cs-cz/HT201250
2) Instalace nového SDD + Sierra https://www.letemsvetemapplem.eu/2016/10/17/macos-sierra-instalacni-usb-flashdisk/
3) Obnova zálohy z TIME MACHINEJá bych doporučil tu čistou instalaci systému. Zazálohujte si data z aplikací a ty obnovte v nově nainstalovaném systému. Pokud uděláte klon disku nebo obnovíte celý systém ze zálohy je skoro jedno. Vždy se vám tam natáhne i spoustu balastu co jste posbíral za dobu používání Macu. Zároveň je to příležitost zbavit se zbytečného softu a i některých dat. Já to mám tak že mám disk rozdělený na dvě partition, na jedné je system a na druhé větší všechna data. Takže když se něco stane se systémem tak ho smáznu, nainstaluji nový a o data nepřijdu. Já mám ještě Macbook s HDD a DVD mechanikou a až zbydou nějaké korunky, tak dám místo mechaniky taky SSD a vyměním disk za větší.
Čistá instalace je fajn, ale pak znovu všechno nastavovat už tak fajn není. Pokud není plná záloha, ale jen některá data, viděl bych čistou instalaci jako nouzovku. A trvá to pár hodin. Kopie disku jde vytvořit pomocí Disk Utility volbou "Obnovit". Trvá to zlomek času a po spuštění nového disku budete pokračovat přesně tam, kde jste se starým diskem práci skončil.