Zdravím. Vybírám kde koupit IP 6S a narazil jsem na pár obchodů, (známých) kde je cena přijatelnější než u ostatních. Dočetl jsem se ale že se jedná o EU distribuci o tzv. šedý dovoz. Tak se chci zeptat zkušených, jelikož tohle bude můj první IP, zda se tato koupě vyplatí a není třeba v budoucnu problém s reklamací či něčím podobným. Předem díky
Záruku máš jako spotřebitel dva roky ať je distribuce odkud chce, pokud si odečteš dph tak pak jeden rok.
Ja se prace docetl ze pokud kupujes mobil z eu distribuce, zaruku musim uplatnovat u prodejce,kde jsi mobil zakoupil a ne u autorizovaneho pro cesky trh.
Samozrejme u applu jde prvni rok reklamovat kdekoliv, ale pak ten druhy?Rozdíl je zásadní pro výrobky, které nejsou určeny pro náš trh (šedý dovoz). V prvním roce a pro výrobky určené pro náš trh i ve druhém roce lze využít k reklamaci prodejce, nebo přímo autorizovaný servis. Pokud prodejce není hloupý a výrobek předá do autorizovaného servisu, v případě telefonů a tabletů (hodinek nevím) se mění kus za kus. Poškozený zůstává Apple, nový kus dostává zákazník. První rok lze reklamovat u nás i výrobky koupené v zahraničí. V druhém roce je to jinak. Výrobky koupené v zahraničí nelze u nás reklamovat, reklamace výrobků z šedého dovozu řeší prodejce. A v tom je problém, protože musí opravu zaplatit. Já si nevědomky koupil u Mironetu telefon určený pro prodej v UK. Dozvěděl jsem se to až doma, když jsem telefon rozbalil. A netušil jsem, že reklamace je v tom případě problém. V autorizovaném servisu mě poslali k prodejci. A prodejce, byť silná a zdánlivě renomovaná společnost, telefon opravoval 3 týdny (autorizovaný servis do druhého, nebo třetího dne) a evidentně použili neoriginální díly. A pro stejnou závadu (nefunkční display) opakovaně.
- Fórum ‚Hardware‚ nepřijímá nové témata ani odpovědi.