Chtěl bych se zeptat, chci začít programovat aplikace na mobil, ale mám problém, výběr mezi iOS a Android. Vím, že na iOS potřebuju mac, to mám, ale chtěl jsem se zeptat, jak je Objective-C těžký. A jaké má využití ve firmách, spíše uplatnění? V javě mám nějaké základy, ale láká mě Objective.. díky za odpověď
Objective-C je takovou nadstavbou C++, takže pokud umíš to nebo C, tak je to jenom výhodou. Jinak vyvíjení mobilních aplikací bude asi podobné na obou platformách. Jazyky se defacto liší jenom syntaxí, jinak je vývoj podobný. Co se týká uplatnění, tak asi najdeš práci lépe s Javou, ale pokud se z Objective-C naučíš C nebo C++, tak to nemusí být také problém. Další alternativou může být Swift, ale pro ten ještě není tolik knih a je relativně nový. Řekl bych, že záleží čistě na tobě, jakou platformu si zvolíš. Neuděláš nic špatného ani s jednou volbou.
Určite by som šiel do Swiftu. Tento jazyk je síce veľmi mladý, ale je veľmi jednoduchý a "účinný", keď sa naučíš programovať aplikácie pre iPhony a budeš mať dobrý nápad na appku. Tak ľudia ti za ňu na iPhonoch určite zaplatia, na Androide si ju aj tak 50% stiahne z nejaký stránok, kde nemusia platiť 3 eurá za aplikáciu..
Takže swift je náhražkou objective-c? A dá se s tím programovat, na všechny Apple zařízení? :O
Áno, presne tak. V xcode si zvolíš programovací jazyk pre tvôj projekt buď Objective-C alebo Swift. Swift má plnú podporu Apple zariadení od AppleWatch po MacBooky.
Ještě jsem se chtěl zeptat, jak se dá probojovat s aplikacemi na app store, jelikož na google play jsem slyšel, že je to přístupnější, že kritéria app storu jsou velká.