Zavřít reklamu

Nový iPad mini se sice začne prodávat až zítra, Apple jej však jako již tradičně již stihl rozpůjčovat mnoha zahraničním médiím a youtuberům, kteří dnes ve velkém zveřejnili své první dojmy z této novinky. Jak si tedy nejmenší nabízený iPad v nabídce Applu vede?

Displej

To nejzásadnější vylepšení, kterého se nový iPad mini 7 dočkal, je ohledně displeje. Ačkoliv se s ním Apple v tiskové zprávě, skrze kterou novinku představil, nepochlubil ani jedním slovem, první zahraniční recenzenti a influenceři, kterým Apple novinku s předstihem zapůjčil, tento upgrade ve valné většině případů potvrzují. Řeč přitom není o ničem jiném než o odstranění takzvaného želé efektu, který vzniká u předešlé generace iPadu mini tím, že se jedna polovina displeje při zobrazování pohyblivého obsahu mírně zpožďuje za druhou, což má za následek právě efekt připomínající želé. Ten je ale u iPadu mini 7 buď zcela pryč, nebo minimálně eliminován na minimum. 

Že je želé efekt pryč tvrdí například Jason Snell ze Six Colors, který se s tímto problémem za dobu svého testování ani jednou nesetkal, byť připouští, že někteří puntičkáři nakonec přeci jen možná na určité zpomalování jedné části displeje za druhou přeci jen přijdou. Želé efekt u displeje iPadu mini 7 nicméně nevidí ani Brenda Stolyar z Wired či Federico Viticci z MacStories, dle kterého Apple problém odstranil pomocí vylepšeného ovladače zobrazení, který zajišťuje, že se obraz na celém panelu obnoví v jednu chvíli po celé ploše. Naopak David Pierce z The Verge tvrdí, že se s želé efektem u displeje setkal a že jej vnímá stejně intenzivně jako u předešlé generace. Může se ale teoreticky jednat o softwarovou chybu. Přeci jen, valná většina recenzentů tvrdí přesný opak. 

Výkon a konektivita

Potvrzen byl rovněž vynikající výkon tabletu. Nathan Ingraham z Engadgetu jej změřil skrze Geekbench 6, aby mohl následně potvrdit, že je A17 Pro v iPadu mini 7 skutečně o něco méně výkonný než tentýž čip v iPhonu 15 Pro. Nicméně vzhledem k tomu, jak brutálně výkonný čip A17 Pro sám o sobě je a zároveň s ohledem na fakt, že je rozdíl ve výkonu iPadu mini 7 a iPhonu 15 Pro opravdu drobný, je tento rozdíl doslova zanedbatelný. Samozřejmě je ale třeba počítat s tím, že na čipy řady M, potažmo A18 tento tablet ztrácí a ty nejnáročnější úkony nezvládne tak hravě jako zařízení, která jsou osazena právě těmito čipy. Recenzent je nicméně přesvědčen o tom, že vzhledem na rozměry a celkovou povahu tohoto modelu je výkon víc než dostačující. 

Co pak rozhodně mile překvapí, je rychlost WiFi 6E. Ta je totiž podle měření  Federica Viticciho z MacStories ještě vyšší než v případě iPadu Pro M4 s tímtéž WiFi standardem. Na své domácí WiFi 6E měl totiž u nového iPadu mini 7 naměřit 762 Mbps download a 274 Mbps upload, zatímco iPad Pro M4 zvládá na stejné síti ze stejného místa maximálně 643 Mbps download a 212 upload. Pokud vám tedy jde o bleskové připojení, nový iPad mini je v tomto směru zřejmě naprostý přeborník. 

iPad mini 7 lze zakoupit například zde

Podívejte se na videa

Dnes nejčtenější

.