Zavřít reklamu

Ačkoliv se Apple v posledních letech intenzivně snaží zlepšit kvalitu fotoaparátu, letos se mu to povedlo zřejmě nejméně za poslední roky. Myslí si to alespoň profesionální filmař z USA Joe Helms, jehož videa natočená na iPhone jste mohli na našem magazínu již mnohokrát vědět. Tento muž se sice věnuje primárně natáčení reklam, ve svém volném čase však rád natáčí i na iPhony, aby zjistil, čeho všeho jsou jejich fotosoustavy schopny. Bohužel, letos však vyloženě slova chvály pro Apple nenachází. 

Joe se na o iPhonu 16 Pro rozpovídal na svém blogu a slovy chvály úplně neoplýval. Například tlačítko Ovládání fotoaparátu je podle něj pro profíky nespolehlivé a vlastně jediné využití, které dle něj reálně má, je rychlé spuštění nahrávání jeho přidržením, což je však docela málo. Vyloženě kladně nehodnotí Joe ani Audio Mix, tedy novou softwarovou funkci, která je schopná „vytáhnout“ z videí hlas a ten zvýraznit před ostatními zvuky z videa. Tato novinka sice působí podle jeho slov na první pohled dobře, ale jakmile si člověk pustí takto izolovaný zvuk do sluchátek či do reproduktorů, nelze si nevšimnout řady zvukových artefaktů, které celkový dojem z funkce kazí. Ano, pro sociální sítě a tak podobně se jedná o fajn efekt, ale pro vážnější filmařinu nikoliv. 

Ani nová možnost natáčet ve 4K zpomalené záběry při 120 fps není dle něj úplná hitparáda. Ano, je sice pravda, že jste díky této novince schopni natáčet velmi kvalitní zpomalené záběry s velmi slušnou mírou zpomalení, nicméně 120 fps bohužel stále není frekvence, která by byla schopná vytvořit skutečně „wow“ efekt při zpomalených záběrech. Navíc si Helms myslí, že tuto novinku nebude používat příliš mnoho lidí na denní bázi, takže přechod z iPhonu 15 Pro na 16 Pro ve výsledku nedává kvůli foťáku tak úplně smysl. 

Zdá se však, že minimálně pro profesionály si Apple u iPhonů 16 Pro připravil jedno malé překvapení, které je rozhodně potěší. Konkrétně Joe hovořil o výrazně vyšší spolehlivosti iPhonu při nahrávání na SSD. Zatímco dříve měl totiž telefon občas zamrznout a jediné, co na něj platilo, byl restart, nyní zvládá natáčet na SSD bez problému. I zde se ale samozřejmě jedná o funkci, kterou ocení jen hrstka lidí. 

Dnes nejčtenější

.