Zavřít reklamu

Umělá inteligence hýbe v posledních měsících světem čím dál tím víc a nezdá se, že by tomu mělo být v nejbližší době jinak. Naplno do ní navíc vkročil už i Apple, který na letošním ročníku vývojářské konference WWDC světu představil vlastní AI systém Apple Intelligence, jenž bude hrát v jeho budoucnosti klíčovou roli. Jak se však zdá, i samotný Apple si je velmi dobře vědom toho, že AI není v současnosti ani zdaleka dokonalá, což odhaluje jeho nově zveřejněná studie na portálu arXiv. 

Apple se v posledních měsících zabýval detailním zkoumáním spousty jazykových modelů s cílem udělat si o nich co možná nejlepší obrázek a celkově zhodnotit jejich schopnosti. Mezi zkoumanými modely se objevily například ty od OpenAI, Mety a dalších velkých společností. Zjištění Applu ale odhalují, že se jejich schopnosti značně liší i při zdánlivě shodných úkonech. I pouhá nepatrná změna ve formulaci otázek totiž může způsobit velké nesrovnalosti ve výsledku, který model uživateli předloží. A to může ve výsledku zásadně ovlivnit její celkovou funkčnost závisející na logické konzistenci. 

V závěru své studie upozorňuje Apple zejména na fakt, že se jazykové modely chovají stále jako roboti, jelikož spoléhají na neustálé porovnávání nejrůznějších vzorců a tak podobně, než aby byly schopny „logicky“ myslet. Při testech se totiž ukázalo, že i přidání naprosto irelevantních informací k položené otázce, které neměly absolutně žádnou možnost ovlivnit konečný matematický výsledek, leckdy vedl k velmi odlišné odpovědi daného modelu na zadaný úkon než jaká byla očekávána a považována jako správná. Poměrně zajímavé je pak to, že všechny testované modely vykazovaly výrazné snížení výkonu ve chvíli, kdy došlo k bezvýznamným změnám ve vstupních datech, tedy jinými slovy při zadávání úkolů. AI má tedy rozhodně ještě co zlepšovat. 

Dnes nejčtenější

.