Zavřít reklamu

Společnost Apple dnes představuje synonymum pro inovaci, prémiový design a technologickou excelenci. Její cesta k úspěchu však začala velmi skromně – v garáži, kde Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne vytvořili svůj první osobní počítač. Tento počítač, nazvaný Apple I, položil základy pro vývoj jedné z nejhodnotnějších společností světa. V tomto článku se podíváme na klíčové okamžiky historie Applu a jeho vliv na technologický průmysl.

Založení Apple a první úspěchy (1976–1980)

V roce 1976 se tři zakladatelé rozhodli změnit svět osobních počítačů. Zatímco Jobs měl vizi a marketingový talent, Wozniak přinesl technické know-how, které stálo za vznikem Apple I. Tento jednoduchý počítač, postavený ve formě základní desky, se rychle prodával prostřednictvím místního počítačového obchodu. Apple však skutečně prorazil až s uvedením Apple II v roce 1977. Tento počítač se stal komerčním hitem díky svému barevnému displeji a snadnému používání. Apple II se stal prvním osobním počítačem, který se masově prodával, a pomohl společnosti získat pozici na trhu.

První Macintosh a ikonické reklamy (1984)

Jedním z klíčových okamžiků v historii společnosti Apple bylo představení Macintosh 128K v roce 1984. Tento počítač se zapsal do historie nejen svým inovativním grafickým uživatelským rozhraním (GUI), ale také díky legendární reklamě „1984“, která byla odvysílána během Super Bowlu. Reklama, režírovaná Ridley Scottem, představila Macintosh jako revoluci, která zničí „Velkého bratra“ (symbolizujícího tehdejší dominanci IBM). Macintosh 128K byl prvním počítačem, který zpřístupnil GUI běžným uživatelům, čímž změnil způsob, jakým lidé komunikují s počítači. I když nebyl komerčně úspěšný jako Apple II, položil základy pro budoucí generace Maců.

Pád a znovuzrození Applu (1985–1997)

V polovině 80. let zažíval Apple problémy. Steve Jobs byl nucen odejít ze společnosti, kterou založil, a firma se začala potýkat s neúspěšnými produkty, jako byly LisaApple III. Během Jobsovy nepřítomnosti Apple stagnoval, ztrácel tržní podíl a čelil silné konkurenci ze strany Microsoftu a jeho operačního systému Windows. Zvrat nastal až v roce 1997, kdy se Steve Jobs vrátil do společnosti po akvizici jeho startupu NeXT. Jobs okamžitě přistoupil k reorganizaci firmy, zaměřil se na omezení produktového portfolia a začal připravovat půdu pro nové produkty, které by znovu vynesly Apple na vrchol.

iPod a revoluce v hudebním průmyslu (2001)

Rok 2001 byl klíčovým v historii Applu. Společnost představila iPod, přenosný hudební přehrávač, který umožnil uživatelům mít tisíce písní v kapse. iPod byl nejen technologicky inovativní, ale také změnil způsob, jakým lidé konzumovali hudbu. V kombinaci s iTunes a pozdějším iTunes Store se Apple stal dominantním hráčem v digitálním hudebním průmyslu. iPod pomohl společnosti znovu získat popularitu a finanční stabilitu, což připravilo půdu pro další revoluční produkt, který měl přijít o několik let později.

iPhone: Začátek nové éry (2007)

V roce 2007 představil Steve Jobs na konferenci Macworld zařízení, které navždy změnilo technologický svět – iPhone. Tento smartphone kombinoval telefon, iPod a internetový komunikátor v jednom zařízení. iPhone přinesl revoluci v mobilních technologiích díky dotykovému displeji, App Store a výkonnému operačnímu systému iOS. iPhone se stal klíčovým produktem společnosti Apple a položil základy pro současnou éru chytrých telefonů. Během let Apple pokračoval v inovacích a představoval nové funkce, jako jsou Face ID, Retina displej, a vysoce výkonné čipy jako A14 Bionic.

Současnost a budoucnost Apple

Dnes Apple pokračuje ve své cestě inovací. Kromě iPhonů se společnost zaměřuje na vývoj dalších produktů, jako jsou Apple Watch, iPadApple Silicon procesory. Vývoj v oblasti rozšířené reality (AR) a spekulace o Apple Car ukazují, že Apple stále plánuje přinášet revoluční technologie do každodenního života uživatelů.

Dnes nejčtenější

.