Zavřít reklamu

V dnešní době už nás krátkometrážní i jiné filmy, kompletně snímané na iPhone, vlastně nijak zvlášť nepřekvapí. Natáčecí schopnosti jablečných smartphonů jsou rok od roku lepší, a když se zkombinují s tím správným softwarem a dalšími doplňky, dá se s jejich pomocí vykouzlit slušná podívaná. Nyní se do kin chystá dokonce filmový trhák, který bude kompletně natočený jen za pomoci iPhonu.

Prvním velkým hollywoodským trhákem, natočeným výhradně na iPhone, se stane snímek „28 Years Later“ Dannyho Boylea. S úctyhodným rozpočtem 75 milionů dolarů se tento postapokalyptický britský zombie horor řadí mezi nejambicióznější projekty, které kdy byly realizovány s pomocí tohoto mobilního zařízení. Filmaři využili iPhone 15 Pro Max jako hlavní kameru a doplnili ji dalšími prvky, jako jsou hliníkové klece a příslušenství pro objektivy. Při natáčení získali podporu přímo od společnosti Apple.

Snímek „28 Years Later„ je pokračováním filmů „28 Days Later“ (28 dní poté, 2002) a „28 Weeks Later“ (28 týdnů poté, 2007), které se odehrávají v Londýně po zombie apokalypse. Původní snímek z roku 2002 byl natočen na kameru Canon XL-1, což byla tehdy poměrně běžná spotřebitelská videokamera. Volba tohoto zařízení byla ovlivněna potřebou rychle natáčet složité scény v opuštěném Londýně. Unikátní estetika filmu, které tvůrci filmu dosáhli díky použití digitální kamery, se stala ikonickou součástí série. Použití iPhonu v novém díle je tedy jakousi poctou původnímu filmu. I když bylo již v minulosti na iPhone natočeno hned několik menších filmů, jako například „Tangerine“ Seana Bakera nebo „Unsane“ Stevena Soderbergha, chystaný titul „28 years later“ je prvním velkým filmovým trhákem, který se vydá touto cestou. Film je součástí nové trilogie s Alexem Garlandem jako scenáristou a Cillian Murphy se vrátí do hlavní role. Premiéra chystaného zombi nářezu je naplánována na 20. června 2025.

Dnes nejčtenější

.