Zavřít reklamu

Ovládání fotoaparátu je jednou z největších a ruku na srdce v podstatě také jednou z mála novinek, které iPhone 16 Pro nabízí. Tlačítko, na které si osobně příliš nemohu zvyknout a pořád mu nepřicházím na chuť má také vlastní menu pro nastavení. Najdete jej v Nastavení – Fotoaparát – Ovládání fotoaparátu. Zde máte možnost odstranit náhled poté, co pořídíte fotografii použitím tohoto tlačítka, což je funkce, jenž je defaultně aktivovaná a ze začátku mi opravdu vadila. Stačí ji však vypnout, a i po focení pomocí tohoto tlačítka uvidíte náhled vyfocené fotografie. Máte možnost zvolit si, zda fotoaparát aktivujete jedním nebo dvěma stisknutími.

Najdete zde také to, čím se Apple nechlubil. Tlačítko totiž může fungovat nejen pro aplikaci fotoaparát, ale také pro čtečku kódů, kde ním můžete zoomovat a přepínat režimy, také pro Lupu, a dokonce i Instagram. Je možné, že zde mohou být i další aplikace, které však nemám nainstalované, a proto je zde nemám. Ovšem minimálně tyto čtyři aplikace je možné nyní pomocí tohoto tlačítka ovládat, zda budou dostupné i další je aktuálně ve hvězdách.

Co možná někomu bude připadat zcela normální, ale mě to připadá poměrně vtipné je fakt, že Apple ani po roce od uvedení iPhone 15 Pro nepřidal oproti původním možnostem ani jednu jedinou novou možnost ovládání v případě akčního tlačítka. Nechybí zde ani možnost, kdy akčním tlačítkem aktivujete fotoaparát. Na iPhone 16 Pro tak máte možnost aktivovat fotoaparát tlačítkem fotoaparátu, akčním tlačítkem, tlačítkem na displeji a swipnutím displeje z pravé strany na levou. K fotoaparátu tedy opravdu není problém se dostat. Škoda, že Apple nepřidal pro akční tlačítko nějaké nové možnosti a místo toho tam nechal například ovládání fotoaparátu, které zřejmě dnes již nikdo s iPhone 16 Pro používat nebude.

Dnes nejčtenější

.