Zavřít reklamu

Chcete, aby vám baterie vašeho iPhonu vydržela co nejdéle? Optimalizované nabíjení je funkce, která vám s tím může výrazně pomoci. Díky ní se váš iPhone naučí váš denní režim a přizpůsobí nabíjení tak, aby vaše baterie vydržela co nejdéle.

Lithium-iontové baterie, které pohánějí naše iPhony, jsou sice výkonné, ale jejich životnost není nekonečná. Neustálé udržování telefonu na 100 % totiž baterii zbytečně namáhá a zkracuje její životnost. Naštěstí existuje řešení. Funkce optimalizovaného nabíjení využívá umělou inteligenci k analýze vašich nabíjecích návyků a přizpůsobí nabíjení tak, aby vaše baterie vydržela co nejdéle.

Chytré nabíjení šetří baterii

Optimalizované nabíjení funguje tak, že se naučí, kdy obvykle nabíjíte svůj iPhone. Pokud například telefon nabíjíte přes noc, funkce počká s dobitím baterie na 100 % až na chvíli před tím, než obvykle vstáváte. Tím se snižuje doba, po kterou je baterie vystavena maximálnímu napětí, a prodlužuje se její životnost. Kromě toho, že optimalizované nabíjení šetří baterii, může také přispět k její bezpečnosti. Některé studie totiž naznačují, že přehřívání baterie, ke kterému může docházet při dlouhodobém nabíjení na 100 %, může představovat bezpečnostní riziko. Optimalizované nabíjení funguje jak při připojení ke kabelu, tak i při nabíjení na bezdrátové nabíječce.

Nabíjecí a další příslušenství pro váš iPhone zakoupíte například zde.

Optimalizované nabíjení: Co je to a jak funguje

Optimalizované nabíjení je inteligentní funkce dostupná v novějších iPhonech od Apple s iOS 13 nebo vyšším. Když je zapnutá, využívá strojové učení k sledování vašich nabíjecích návyků a pracuje na tom, aby se vaše baterie příliš dlouho nezdržovala na 100 % nabití, když je připojena k napájení. To pomáhá prodloužit životnost baterie a udržet její kapacitu v průběhu času.

Je dobré tuto funkci používat?

Ano, rozhodně. Udržování konstantního 100% nabití, když je vaše zařízení připojeno k napájení po delší dobu, klade na baterii zbytečný stres. Pokud se to dělá pravidelně, může to dokonce zkrátit životnost baterie.

Jak funguje optimalizované nabíjení?

Optimalizované nabíjení funguje několika způsoby, aby udrželo vaši baterii zdravou:

  • Váš iPhone monitoruje vaše každodenní nabíjecí návyky, aby sledoval, kdy ho připojíte k nabíječce na delší dobu. Například když jdete v noci spát.
  • Optimalizované nabíjení nabíjí baterii jako obvykle na 80 %, když je připojena a nepoužívá se, ale pak se zastaví.
  • Po naučení se vašich nabíjecích návyků předpovídá, kdy odpojíte nabíječku, a odkládá dokončení nabíjení na 100 % až těsně před tím.

Tato funkce je obzvláště účinná, pokud si během spánku udržujete pravidelné nabíjecí cykly. Zajišťuje, že váš telefon je plně nabitý těsně před obvyklým časem vstávání, což je vhodné pro vaše ranní rutiny, a zároveň šetří baterii.

Jak zapnout Optimalizované nabíjení iPhonu

Optimalizované nabíjení je skvělý nástroj, jak prodloužit životnost baterie vašeho iPhonu. Na většině zařízení s iOS 13 a novějším je tato funkce již přednastavena, ale vždy je dobré si její aktivitu ověřit.

Postup:

Otevřete Nastavení: Najděte ikonu ozubeného kolečka na domovské obrazovce a klepněte na ni.
Přejděte do sekce Baterie: V nastavení vyhledejte a vyberte možnost Baterie.
Zkontrolujte stav baterie: Klepněte na Kondice baterie a nabíjení. Zde uvidíte detailní informace o stavu vaší baterie a také možnost zapnout či vypnout Optimalizované nabíjení.
Aktivujte Optimalizované nabíjení: Pokud není funkce ještě zapnutá, jednoduše přepněte příslušný přepínač do aktivní polohy.

Nabíječky a další příslušenství pro vaše Apple zařízení zakoupíte například zde.

 

 

Dnes nejčtenější

.