Zavřít reklamu

Osvětlení v našich domovech mnohem větší vliv na náš život, než si možná uvědomujeme. Ovlivňuje naše nálady, spánek, dokonce i to, jak se cítíme a jak pracujeme. A s příchodem podzimu a kratších dnů si tento vliv uvědomujeme o něco více.

Proč je světlo tak důležité?

Naše tělo disponuje vnitřními biologickými hodinami, které řídí naše funkce, jako je spánek nebo bdělost. Tyto hodiny jsou velmi citlivé na světlo. Když se světlo mění, mění se i naše tělo. Například, když je venku málo světla, můžeme se cítit unavenější, méně soustředění a dokonce i trochu skleslí. Tento jev se nazývá sezónní afektívní porucha (SAD).

Chytré osvětlení pro lepší život

Naštěstí existují způsoby, jak si pomoci. Jedním z nich je inteligentní osvětlení. To dokáže simulovat přirozené denní světlo a tím nám pomoci udržet si dobré nálady a pocit pohody i v době, kdy je venku méně světla. Tato světla, ať už přímo kompatibilní s platformou HomeKit, nebo jednoduše ovladatelná ze smartphonu, nachází své uplatnění zejména v podzimních a zimních měsících, kdy se venku stmívá dříve a rozednívá později.

Jak to funguje?

  • Nálada a barvy: Barva světla má velký vliv na naši náladu. Teplé barvy, jako je žlutá nebo oranžová, nás uklidňují, zatímco chladné barvy, jako je modrá nebo bílá, nás mohou stimulovat.
  • Rytmus těla: Inteligentní osvětlení dokáže napodobit změny světla během dne. Ráno nás může jemně probudit teplým světlem, které napodobuje východ slunce. Večer zase může postupně ztlumovat světlo a měnit jeho barvu na teplejší, což nám pomůže uvolnit se před spaním.
  • Produktivita: Správné osvětlení může zvýšit naši produktivitu. Jasné, bílé světlo je ideální pro práci, zatímco měkčí světlo je lepší pro relaxaci.

Výhody inteligentního osvětlení:

  • Lepší spánek: Inteligentní osvětlení nám může pomoci nastavit pravidelný spánkový režim a zlepšit kvalitu spánku.
  • Vyšší produktivita: Díky správnému osvětlení se budeme cítit více soustředění a energie.
  • Lepší nálada: Inteligentní osvětlení může pomoci zmírnit příznaky sezónní afektívní poruchy a zlepšit celkovou náladu.
  • Bezpečí: Některé systémy inteligentního osvětlení dokáží simulovat přítomnost někoho doma, což může odradit zloděje.

Světlo a nálada

Světlo, které nás obklopuje, má výrazný vliv na to, jak se cítíme. Atmosféra místnosti, ve které se pohybujeme, je do značné míry ovlivněna právě světlem. Příliš jasné, chladné světlo, například typické pro nemocnice, může vyvolávat pocit napětí a nepohody. Na druhé straně teplé, tlumené světlo nás uklidňuje a navozuje pocit bezpečí. Barva světla hraje v tomto ohledu klíčovou roli. Chladné odstíny, jako je modrá nebo bílá, nás stimulují a podporují soustředění, zatímco teplé barvy, jako je žlutá nebo oranžová, působí uklidňujícím dojmem. Pro dosažení optimálního efektu je vhodné za pomoci správných žárovek a osvětlovacích prvků simulovat přirozené světelné podmínky, kterým je naše tělo zvyklé. Inteligentní osvětlovací systémy umožňují automaticky přizpůsobovat intenzitu a barvu světla podle denní doby a našich potřeb.

Světlo a náš vnitřní rytmus

Náš spánek, bdělost a celková nálada jsou ovlivněny vnitřními hodinami, které řídí naše tělo. Tyto hodiny jsou velmi citlivé na světlo. Přirozené denní světlo stimuluje produkci hormonu serotoninu, který nás povzbuzuje a zlepšuje náladu. Naopak, s přicházejícím večerem se naše tělo připravuje na spánek díky zvýšené produkci melatoninu. Umělé světlo, zejména to modré, které vyzařují obrazovky našich zařízení, může tento přirozený cyklus narušit a způsobit problémy se spánkem. Inteligentní osvětlení dokáže tento problém vyřešit tím, že automaticky snižuje intenzitu a mění barvu světla večer, což nám pomůže snadněji usnout. S pomocí nativní aplikace Domácnost na vašem iPhonu můžete navíc vše plně zautomatizovat pro vaše stoprocentní pohodlí – spolu se zazvoněním budíku se mohou pomalu začít rozsvěcet světla ve vaší ložnici, s příchodem soumraku může osvětlení ve vašem obývacím pokojí automaticky změnit teplotu, barvu nebo intenzitu svícení.

Integrace světla a žaluzií pro dokonalý komfort

Pro dosažení maximálního komfortu je vhodné kombinovat inteligentní osvětlení s chytrými žaluziemi. Tímto způsobem můžeme přesně regulovat množství přirozeného světla, které do místnosti vstupuje. Ráno nás může jemně probudit postupně se zvyšující intenzita světla a otevírající se žaluzie. Večer zase můžeme vytvořit příjemnou atmosféru tlumeným světlem a zatemněnými okny. Kromě toho, automatická regulace světla a žaluzií může přispět ke snížení spotřeby energie a zlepšení tepelné izolace domu.

 

Světlo hraje v našem životě mnohem větší roli, než si uvědomujeme. Ovlivňuje naše nálady, spánek a celkovou pohodu. Inteligentní osvětlovací systémy nám umožňují přizpůsobit si světlo podle našich individuálních potřeb a vytvořit si tak příjemné a zdravé prostředí. Kombinací inteligentního osvětlení a automatických žaluzií můžeme dosáhnout maximálního komfortu a efektivity.

Chytré osvětlení – nyní až do konce týdne s lákavou slevou – zakoupíte například zde.

Dnes nejčtenější

.