Zavřít reklamu

Společnost Apple již nějakou dobu implementovala nový čip pouze v Pro modelech svých nových iPhonů. Ke změně v tomto systému došlo teprve až letos, když cupertinská společnost představila své iPhony řady 16. Tento rok se zbrusu nového čipu dočkal i základní model. iPhone 16 je osazen čipem A18, zatímco Pro řada získala čipy A18 Pro. Jaký je vlastně v jednotlivých čipech rozdíl?

A18 vs. A18 Pro: Proč dva čipy?

Čipsetová řada A18 z dílny společnosti Apple je založena na druhé generaci 3nm výroby. To je podobné procesu, jakým byly vyrobeny čipy M4, které se nachází v nejnovějším iPadu Pro. Podle dostupných zpráv byl výrobní proces pro předchozí čipy A17 Pro a M3 plný problémů. Proto M4 debutoval tak rychle po M3, a také proto nebyly letošní základní iPhony osazeny loňským A17 Pro čipem.  Ale proč jsou stále dva samostatné iPhone čipy? Jaký je rozdíl mezi A18 Pro a A18?

Čip A18 Pro

  • Nový 6jádrový CPU s 2 výkonnými a 4 účinnými jádry
  • Nový 6jádrový GPU
  • Nový 16jádrový Neural Engine

Čip A18

  • Nový 6jádrový CPU s 2 výkonnými a 4 účinnými jádry
  • Nový 5jádrový GPU
  • Nový 16jádrový Neural Engine

Jaký je tedy rozdíl? Čip A18 má o jedno GPU jádro méně – ve srovnání s čipem A18 Pro nabízí jader pouze pět. Budete tedy bolestně postrádat jedno jádro, pokud se rozhodnete zvolit základní model a nikoliv iPhone 16 Pro? Samozřejmě ne. Ben Lovejoy se serveru 9to5Mac vysvětluje :„Žádný výrobní proces čipů není dokonalý a spolu s tím, jak se proces zmenšuje, rostou výzvy při výrobě dokonalého čipu. Když pracujete na nanometrové úrovni přesnosti, i nejčistší čisté místnosti budou stále obsahovat některé mikroskopické prvky kontaminace. Takže společnosti často dělají to, že si vytyčí určitou specifikaci, pak oddělí ty čipy, které nedosahují této specifikace, a prodají je jako verzi s nižší specifikací. Čipy jsou v žargonu umístěny do jiného třídicího koše.“

Jinými slovy, i když Apple to neříká jednoznačně, je velmi možné, že všechny modely iPhone 16 mají stejný čip. Jen zkrátka při třídění nejlepších čipů od „béčkových“ čipů vyrobených s vadami (jako je méně spolehlivé GPU jádro) dostane pouze řada 16 Pro tu nejlepší verzi. Počet jader by tedy neměl být rozhodujícím faktorem při volbě mezi iPhonem 16 a iPhonem 16 Pro. Pro který z letošních iPhonů jste se rozhodli a proč?

iPhone 16 (Plus) & 16 Pro (Max) půjde zakoupit zde

Dnes nejčtenější

.