Zavřít reklamu

Ostříleným jablíčkářům jistě není potřeba funkci optimalizovaného nabíjení nijak zvlášť vysvětlovat. Méně zkušení uživatelé nebo nováčci si ale možná mohou lámat hlavu s tím, proč se jejich iPhone, připojený k nabíječce, přestává uprostřed noci nabíjet, jakmile míra nabití dosáhne 80 %.

Tento jev má na svědomí funkce s názvem Optimalizované nabíjení. Jak funguje a proč je pro iPhony většinou prospěšná?

Jak funguje Optimalizované nabíjení na iPhonu?

Lithium-ionová baterie v našich mobilních zařízeních má řadu výhod, tyto typy baterií ale také disponují spoustou neduhů. Mají omezenou životnost,  a rychle se vybíjející baterie může výrazně způsobit nespokojenost s drahým iPhonem. Optimalizované nabíjení je výchozí funkce ve všech iPhonech se systémem iOS 13 a novějším.

Optimalizované nabíjení pomáhá zlepšit zdraví baterie těmito kroky:

  • iPhone sleduje vaše každodenní používání telefonu a zaznamenává, kdy jej připojíte k nabíječce na delší dobu – například když jdete v noci spát.
  • Optimalizované nabíjení iPhonu nabije baterii na 80 %, když je iPhone připojen k nabíječce a není používán.
  • Předpovídá, kdy ho odpojíte od nabíječky, a odkládá nabíjení na 100 % do té doby.
  • Optimalizované nabíjení zastaví přísun elektrického proudu, který způsobuje reakci chemikálií uvnitř lithium-iontové baterie. Poté používá algoritmus k odhadu, kdy zcela dobit baterii na 100 %, když je to potřeba. Optimalizace chemického chování baterie pomáhá zpomalit přirozené stárnutí baterie.

Jak (de)aktivovat Optimalizované nabíjení?

Chcete-li Optimalizované nabíjení povolit nebo zakázat, vyberte Nastavení > Baterie > Kondice baterie a nabíjení > Optimalizované nabíjení.

Je Optimalizované nabíjení dobré?

Udržování baterie na 100% nabití při dlouhodobém připojení k elektrické zásuvce je zbytečnou zátěží pro baterii. Článek společnosti Apple o lithium-ionových bateriích vysvětluje, že baterie se nabíjí rychle pro pohodlí a pomalu pro dlouhodobou životnost.

Funkce Optimalizovaného nabíjení v iOS zlepšuje chování baterií Apple. Zastavuje nabíjení telefonu nad 80 %, i když je připojen k nabíječce, protože se naučil, že nepotřebujete mít právě teď plně nabitý telefon. Místo toho se nabíjení aktivuje těsně předtím, než telefon odpojíte od nabíječky.

Funkce funguje dobře přes noc, pokud máte pravidelné spánkové návyky. Aktivuje se těsně před obvyklým časem probuzení, aby vám poskytla plně nabitý telefon.

Je Optimalizované nabíjení pomalejší?

Optimalizované nabíjení zastaví nabíjení na 80 %. Zbývajících 20 % nabije až v předem stanoveném čase, v závislosti na tom, kdy se probudíte. Tato metoda je tedy mnohem pomalejší než rychlé nabíjení, které může váš telefon nabít za minuty, ale na úkor dlouhodobého zdraví baterie. Pokud chcete svůj telefon okamžitě nabít na 100 %, vypněte Optimalizované nabíjení v nastavení iPhonu a nechte ho dokončit nabíjení.

Abyste mohli Optimalizované nabíjení využívat, umožněte systému iOS, aby se časem naučil vaše každodenní chování, zejména vaše spánkové návyky. Jelikož jsou tato data základem technologie, Optimalizované nabíjení může selhat, pokud máte nepravidelný denní režim – například pokud pracujete na směny a nechodíte celý týden spát vždy ve stejnou denní dobu. Také nebude fungovat, pokud iPhone nenecháte připojené k nabíječce na delší dobu, když spíte.

Apple také říká, že optimalizované nabíjení se spouští pouze v místech, kde trávíte nejvíce času, jako je váš domov a kancelář. Musíte povolit polohové služby, aby optimalizované nabíjení fungovalo správně.

Co je optimalizované nabíjení u AirPods Pro?

Stejně jako funkce optimalizovaného nabíjení v iOS 13, i novější AirPods (Pro a třetí generace) mají optimalizované nabíjení, které pomáhá udržovat zdraví baterie. Tato funkce je povolena standardně, v nastavení Bluetooth ji ale můžete zkontrolovat a v případě potřeby také vypnout.

Co se stane, když vypnu optimalizované nabíjení?

Pokud vypnete optimalizované nabíjení na svém iPhonu, zařízení se nabije na 100 % bez zastavení na 80 %. Pokud však tuto funkci často vypínáte a zapínáte, iPhone nebude mít šanci se naučit vaše každodenní nabíjecí návyky. Pro nejlepší výsledky nechte optimalizované nabíjení zapnuté, abyste zlepšili funkci a udržovali zdraví baterie.

Nabíjecí i další příslušenství pro váš iPhone zakoupíte například zde – nyní navíc s lákavými slevami.

Dnes nejčtenější

.