Zavřít reklamu

Komerční sdělení: Nové iPady již od samého začátku přitahují pozornost. Poskytují kombinaci nevídaného výkonu a praktické přenositelnosti. Po prozkoumání technických parametrů si možná nejen skalní fanoušci Apple začínají klást otázky, jak tyto zařízení efektivně využít a případně je také začlenit do svého každodenního pracovního procesu.

Je ale vhodný i pro jedny z těch nejnáročnějších uživatelů – developery? Dle vlastní zkušenosti je odpovědí téměř jednoznačné ano. iPady mohou být dobrými pomocníky, a to především v kombinaci s Macbookem.

V čem jako vývojář vnímám výhody iPadu?

1. Rozšíření pracovní plochy:

iPad jde použít jako druhý monitor pomocí funkce Sidecar. To umožňuje více místa pro okna, terminály, dokumentaci nebo další nástroje. Takový setup zároveň poskytuje volnost a mobilitu.

2. Využití Apple Pencil:

iPad může sloužit k rychlým náčrtům, diagramům nebo poznámkám, což je užitečné při brainstormingu nebo při práci na user interface designu.

3. Vývoj a testování aplikací:

iPad je ideální pro testování iOS aplikací přímo na zařízení. Vývojář může aplikaci spustit na Macbooku a testovat ji na iPadu.

4. Náhrada hlavního zařízení:

iPad může být použit pro rychlé úpravy kódu, čtení dokumentace nebo komunikaci v případech, kdy není přístup k Macbooku.

5. Remote Development:

iPad může sloužit jako lehký a přenosný nástroj pro vzdálený přístup k Macbooku nebo cloudovým vývojovým prostředím pomocí aplikací jako Microsoft Remote Desktop nebo VNC.

I v rámci softwaru určeného pro iPad už dnes existuje řada aplikací přímo pro vývojáře. Jmenujme třeba Swift Playground pro psaní a testování kódu ve Swiftu, Textastic nebo Koder pro HTML, CSS nebo Javascript. Jsou zde i klienti pro Terminus (SSH) či Working Copy (Git) umožňující vzdálenou správu serverů a správu verzí.

V praxi ale na iPadu můžete narazit na některá omezení daná systémem či samotnými aplikacemi. Jeho hlavní sílu tak jednoznačně dnes vidíme v kombinaci s hlavním zařízením, kdy přináší kvalitativní zvýšení efektivity a ergonomie. Technologie jako Sidecar nebo Universal Control poskytují plynulé propojení mezi iPadem a Macbookem, čímž usnadňují multitasking, zlepšují organizaci pracovního prostoru a umožňují pohodlnější interakci s různými aplikacemi a nástroji napříč zařízeními.

Autorem je Michał Weiser, vývojář a ambasador projektu Mac@Dev, spadající pod společnost iBusiness Thein. Cílem projektu je zvýšení počtu uživatelů Apple Maců v prostředí českých vývojářských týmů a firem.

Dnes nejčtenější

.