Zavřít reklamu

Dnes v noci proběhlo oznámení finančních výsledků Applu za uplynulé čtvrtletí, které dopadly nad očekávání. Možná zajímavější než samotné finanční výsledky jsou však ve výsledku informace, které Apple vždy poskytuje během následného hovoru s investory, přičemž jinak tomu nebylo ani tentokrát. Z úst šéfa Applu Tima Cooka jsme se totiž dozvěděli například to, že Apple usilovně pracuje na tom, aby mohl svůj AI systém Apple Intelligence spustit co nejdříve nejen v USA, ale i v EU a Číně – tedy tam, kde bude zprvu zablokován. 

Už na WWDC Apple oznámil, že v EU a Číně novinka Apple Intelligence dostupná od startu nebude kvůli tamním zákonům. Leckdo se proto začal obávat toho, zda se nebude ve výsledku jednat jen o další z mnoha produktů a služeb, které na našem území nejsou dostupné. Zdá se však, že tomu tak nebude. Cook totiž na jeden z dotazů na rozšíření Apple Intelligence ve světě odpověděl, že společnost potřebuje nejprve dokonale porozumět všem regulačním požadavkům EU a Číny, než bude schopna poskytnout časový rámec pro spuštění Apple Intelligence v daných regionech. 

„Jak asi tušíte, spolupracujeme s oběma regulačními orgány (čínským a EU – pozn. red.) , které jste zmínil. A naším cílem je postupovat co nejrychleji, protože naším cílem je vždy dostat funkce pro všechny. Než se k tomu budeme moci zavázat a stanovit si harmonogram, musíme pochopit regulační požadavky, ale s oběma jsme velmi konstruktivně zapojeni,“ odpověděl konkrétně Cook na jeden z dotazů investorů.

Co se týče Evropské unie, zde stojí podle dostupných informací v cestě primárně ochrana soukromí a celková uživatelská bezpečnost v kyberprostoru. Za porušení těchto věcí pak EU firmy trestá opravdu vysokými pokutami, kterým se chce logicky Apple vyhnout. V případě Číny je zase problém v legislativně nařizující, že data pro umělou inteligenci musí být zpracovávána na čínských serverech v zemi a nikoliv na serverech třetí strany mimo Čínu. Před Applem je tedy v obou případech řešení poměrně zapeklitých situací, u kterých se však dá očekávat vzhledem k tomu, jak dlouho dle svých slov na Apple Intelligence pracoval poměrně rychlé vyústění. 

Dnes nejčtenější

.