Zavřít reklamu

Společnost Apple, známá svou uzavřeností, nedávno odhalila překvapivý detail o vývoji své nové umělé inteligence, Apple Intelligence. Ukázalo se, že pro trénování dvou základních jazykových modelů využila čipy od konkurence, konkrétně od Googlu.

Apple obvykle drží své technologické postupy v tajnosti. Nicméně v oblasti umělé inteligence a strojového učení firma dělá výjimku a pravidelně zveřejňuje výsledky svého výzkumu. Nejnovější publikace s názvem „Apple Intelligence Foundation Language Models“ přináší první podrobnosti o vývoji nové technologie, která byla představena na letošní červnové konferencí WWDC. Dokument je sice určen spíše odborníkům, ale i laikům může přinést zajímavé informace. Jednou z nich je právě zpráva o využití čipů Google Tensor pro trénování dvou základních jazykových modelů AFM-on-device a AFM-server. Zatímco první model je – jak název napovídá – určen pro zařízení, druhý slouží pro servery. Oba jsou součástí širší rodiny generativních modelů, které Apple využívá pro vývoj nových funkcí, jako například kódovací model pro Xcode nebo model pro tvorbu obrázků v aplikaci Zprávy.

Je poměrně překvapivé, že společnost Apple pro trénování svých modelů zvolil právě čipy od Googlu, a ne například od Nvidie, která je v tomto oboru častější volbou. Proč tomu tak je, zatím není jasné. Je možné, že Apple již od čipů Google Tensor upustil a používá vlastní, vylepšenou verzi Apple Silicon. Nicméně fakt, že pro vývoj klíčové technologie pro iPhone využila čipy od konkurence, je nečekaný. Otázkou zůstává, jaký vliv bude mít toto odhalení na vnímání Applu jako technologického lídra. Zatímco využití výkonných čipů pro vývoj umělé inteligence je nezbytné, spolupráce s konkurencí může vyvolat otázky o míře nezávislosti společnosti. I přes tuto zajímavou zjištění je jasné, že Apple intenzivně pracuje na vývoji umělé inteligence a můžeme očekávat další inovace v budoucnu.

Dnes nejčtenější

.