Zavřít reklamu

Jak využít Zpřístupnění v betaverzi iOS 18 ke snížení nevolnosti při cestování? Trápí vás nevolnost při čtení na telefonu v autě, vlaku nebo jiném pohybujícím se prostředku? S novou funkcí Zpřístupnění v betaverzi iOS 18 s tím můžete zatočit. Pojďme se podívat, jak ji zapnout.

Funkce s názvem Vehicle Motion Cues – pohybová vodítka – byla oznámena v květnu 2024 u příležitosti Mezinárodního dne povědomí o přístupnosti. Na první pohled sice působí jednoduše – jde jen o volitelné tečky na obrazovce, které se pohybují spolu s vaším iPhonem – ale její účinek je nezanedbatelný.

Jak tato funkce funguje?

Pokud jste náchylní k nevolnosti z cestování, pravděpodobně ji zhoršuje čtení obsahu na displeji telefonu namísto sledování okolí z okna. Pro vaše oči je totiž nepříjemný rozpor mezi statickým obrazem na displeji a fyzickým pohybem vozidla, který vnímá vaše tělo a hlava. Pohybující se tečky na obrazovce tento rozpor pomáhají zmírnit – vaše oči sledují pohyb, který vnímá i zbytek těla.

Jak aktivovat Pohybová vodítka v betaverzi iOS 18?

  • Spusťte na iPhonu Nastavení.
  • Klepněte na Zpřístupnění.
  • V sekci Zrak klepněte na Pohyb.
  • Aktivujte funkci Zobrazit pohybová vodítka pro jízdu ve vozidle.

Nyní aktivujte Ovládací centrum, dlouze stiskněte displej vašeho iPhonu, klepněte na + v pravém horním rohu a poté ve spodní části displeje klepněte na Přidat ovládací prvek. Do vyhledávání zadejte „Pohybová vodítka“ a přidejte příslušný prvek. Díky tomuto kroku budete moci využít Ovládací centrum na vašem iPhonu k rychlé aktivaci, deaktivaci a k přizpůsobení Pohybových vodítek na vašem iPhonu.

Dnes nejčtenější

.