Zavřít reklamu

Nad Applem se v další evropské zemi stahují mračna. Agentura Reuters informovala před pár hodinami konkrétně o tom, že španělský úřad pro hospodářskou soutěž zahájil vyšetřování Applu za podmínky jeho App Store. Důvod je pak naprosto jednoduchý – potenciální praktiky narušující hospodářskou soutěž v zemi, přičemž pokud se tato skutečnost potvrdí, bude dost možná Apple muset zaplatit velké pokuty. 

Španělská komise pro trhy a hospodářskou soutěž oficiálně oznámila zahájení vyšetřování App Store s odvoláním na své obavy z toho, že Apple možná uvaluje nespravedlivé obchodní podmínky na vývojáře, kteří distribuují své softwary přes jeho platformy. Jinými slovy, španělské úřady se domnívají, že Apple může zneužívat své dominantní postavení, což by bylo v rozporu jednak se španělskými zákony, ale taktéž se zákony Evropské unie. 

 

Pokud shledají španělské úřady Apple vinným, budou mu podle dostupných informací hrozit drakonické pokuty až do výše 10 % jeho celosvětového ročního obratu. Řeč je tedy o pokutách pohybujících se v miliardách eur, z čehož je jasné, že se Applu podobné částky nebudou v žádném případě chtít platit. Kalifornský gigant nicméně nechce dle všeho nechat nic náhodě a ústy svého tiskového mluvčího se nechal slyšet, že bude se španělskými úřady spolupracovat, aby jeho obavy co nejdříve vyvrátil. Apple si totiž samozřejmě stojí za tím, že jsou jeho pravidla spravedlivá. 

Dnes nejčtenější

.