Zavřít reklamu

S produkty značky RØDE mám velmi dobré zkušenosti. Ve své výbavě jich mám několik a jsem s nimi velmi spokojen. Když jsem tedy dostal příležitost vyzkoušet jejich držák RØDE Magnetic Mount, očekával jsem i v tomto případě kvalitní zpracování, praktičnost i pěkný design. Musím říci, že mne výrobce ani tentokrát nikterak nezklamal.

Jak napovídá název, spojení mezi tímto praktickým doplňkem, s nímž posunete své video i audio výtvory na vyšší úroveň, a mobilním telefonem zajišťuje silný magnet kruhového tvaru. Držák je konstrukčně chytře řešený a jeho odolné hliníkové tělo slibuje vysokou odolnost při zachování nízké hmotnosti. Kromě své skladnosti jej za pomoci 3 odnímatelných ramen snadno přizpůsobíte různým situacím a nárokům na příslušenství, jako je třeba namontování přídavného mikrofonu nebo osvětlení. Pojďme se na něj podívat trochu detailněji.

Co se nachází v balení

RØDE si u svých výrobků dává záležet na tom, aby i samotné balení působilo esteticky, což potvrzuje také s Magnetic Mount. Ten k vám doputuje v útlé bílé krabičce s potiskem. Po přeříznutí přelepení na její spodní straně se propracujete k černému papírovému obalu, do něhož je celý komplet opatřený popisky usazen. Stačí tedy jednotlivé součásti vyjmout a po odstranění ochranné fólie z magnetického disku se můžete pustit do montáže.

Montáž

Jednodušší už to snad ani být nemůže. Podle daných okolností i individuálních požadavků stačí využít kterýkoli ze čtyřech otvorů po stranách a mírným tlakem zasunout vybrané rameno na místo, po jehož zapadnutí uslyšíte cvaknutí. Zbývá připevnit smartphone a jste připraveni k natáčení.

Fyzické vlastnosti a kompatibilita

Celokovový RØDE Magnetic Mount v černém barevném provedení se skládá ze 4 částí. Nejdůležitější z nich představuje 75g disk o průměru 5,7 cm s výškou 1,2 cm, který na straně, kde dochází ke kontaktu, chrání pogumování. Dále jsou to 3 zmíněná ramena. První z nich dlouhé 11,3 cm je při hmotnosti 31 g vespod vybaveno 2,8cm kruhovou základnou se standardním 1/4“ závitem k uchycení do stativu, přičemž jeho tloušťka činí stejně jako u těch zbývajících jen 2,8 mm. Druhé, ze všech obsažených nejkratší, má na délku 5,2 cm a u zakončení kamerovou botičkou lze naměřit 2,2 cm. Vaše ruka, pakliže se jej rozhodnete použít, s ním ponese 9 g navíc. Poslední rameno dosahuje délky 9,7 cm a rovněž zde se nachází sáňky k upevnění příslušenství. S celkovou hmotností sady 130 g se rozhodně nemusíte obávat, že se brzy unavíte.

Pokud jde o kompatibilitu s mobilními zařízeními, systém pracuje se standardem MagSafe, tedy se všemi telefony z cupertinské dílny od iPhonu 12 dále, nebo jakýmkoli smartphonem, který vložíte do MagSafe pouzdra.

Osobní zkušenosti a hodnocení

Nejvíce jsem kromě poctivého zpracování, které je cítit již při prvním kontaktu, ocenil velmi nízkou hmotnost celého setu. Hned na druhé místo bych pak zařadil spolehlivost spojení s magnetickým diskem, na kterém telefon drží opravdu pevně, i když s ním člověk odvážně mává. Mohu potvrdit, že dostatečnou stabilitu zajistí též kompatibilní obal, případně MagSafe kroužek, což jsem si ověřil na svém iPhonu SE.

RØDE Magnetic Mount - iPhone upside down angle

Promyšlený design, včetně zakončení jednotlivých ramen, mi dovolil držák bez problémů rozšířit o můj RØDE VideoMic GO II nebo Magnetic Mount našroubovat na malý stativ. Spíše ze zvědavosti jsem pak zkusil namontovat LED světlo nikoli do sáněk, ale pomocí připevňovacího klipu od gimbalu, a i to se mi osvědčilo. Samozřejmě nemá smysl ověsit se příslušenstvím a přijít tak o hlavní benefit nízké hmotnosti, ale mít možnost jeho elegantního zakomponování je rozhodně výhodou, přinejmenším v případě mikrofonu rozumné kvality.

Nároky na doplňující výbavu se mohou značně lišit kupříkladu s ohledem na světelné podmínky nebo pozdější využití natočeného materiálu. Ovšem i na to RØDE myslí, takže zatímco v některých situacích možná využijete všechna 3 ramena, v jiných vám postačí jen jedno nebo dvě. Jejich odejmutí či opětovné nainstalování přitom zabere doslova vteřinu a vzhledem k jejich rozměrům pro ně můžete kdykoli sáhnout třeba do kapsy u kalhot či podobně.

Vždy se snažím najít také nějaké nevýhody. Jediné, co bych však mohl zmínit na adresu RØDE Magnetic Mount je mírná náchylnost na otisky, tedy nic s čím by si kousek suchého hadříku neporadil. Jinak se jedná o velmi lehkého, ale skutečně odolného pomocníka na cestě k lepším záběrům, kterého můžete vzít s sebou bez obav kamkoli vás napadne.

Cena

RØDE Magnetic Mount aktuálně pořídíte u prodejce DISK Multimedia za 2 590 Kč, což odpovídá jak úrovni zpracování, tak spolehlivosti i míře poskytované flexibility.

RØDE Magnetic Mount zakoupíte zde

Dnes nejčtenější

.