Zavřít reklamu

Dnes tu máme opět něco pro milovníky řešení pro chytrou domácnost. Na test nám totiž dorazila do redakce zásuvka Meross Smart Wi-Fi Plug Mini, která je k dispozici za velmi příznivou cenu a kterou lze přitom využít velmi všestranně. Pojďme se tedy na tento zajímavý kus elektroniky společně podívat. 

Technické specifikace, zpracování a design

Jak jste již z titulku pochopili, Meross Smart Wi-Fi Plug Mini je chytrá zásuvka, kterou lze ovládat buď přes doprovodnou aplikaci Meross nebo přes Apple Domácnost, Amazon Alexu a Google Assistanta. Kromě ovládání přes aplikaci je nicméně zásuvku možné ovládat ručně přes fyzické tlačítko na jejím boku. Ovládání v obou případech nicméně spočítá vlastně jen v jejím zapnutí a vypnutí, přičemž o zapnutí vás informuje zeleně svítící LED dioda na její přední straně. 

Rozměry zásuvky jsou 5,6 x 5,6 x 5,4 cm, takže se jedná o opravdové drobečka, který po zasunutí do klasické zásuvky příliš nevyčnívá a celkově nepůsobí jako pěst na oko. Pokud vás pak zajímá bezpečnost, zásuvka je vyrobena z nehořlavého materiálu a byla certifikována jak z hlediska bezpečnosti, tak i kvality. Nechybí i například certifikace CE/RoHS. Ptáte-li se na to, jaké spotřebiče zásuvka „utáhne“, dle výrobce zvládne vše do 10 A. 

Cena dvojbalení zásuvek Meross Smart Wi-Fi Plug Mini se pohybuje na oficiálních stránkách výrobce kolem 560 Kč, přičemž s kódem Welcome ušetříte 5 % z první vaší objednávky. Super je navíc to, že doprava je zde zdarma. 

Testování

Jelikož máme naši chytrou domácnost postavenou kompletně na HomeKitu, zásuvku jsem testoval primárně ve spojení s ním. Spárování s aplikací Domácnost je naštěstí naprosto jednoduché. Zásuvku totiž stačí jen zastrčit do klasické zásuvky napájené elektrickou sítí, čímž se spustí režim párování, a pak už jen oskenujete speciální QR kód z její horní strany. Jakmile tak učiníte, do pár vteřin se zásuvka propojí s HomeKitem, stane se viditelnou v aplikaci Domácnost a vy ji můžete začít naplno skrze tuto aplikaci ovládat. A zde začíná ta pravá legrace. 

Ačkoliv spočívá celá chytrost zásuvky vlastně jen v jejím zapnutí a vypnutí na dálku, v kombinaci s možností vytvořit pro ní nejrůznější automatizace a scénáře dostáváte do rukou vskutku komplexní kus elektroniky. Nastavit si totiž lze například vypnutí a zapnutí na základě denní doby, teploty, vaší polohy (ve smyslu opuštění či příchodu domů) a tak podobně. Možností je opravdu nespočet a záleží jen na vás, k čemu zásuvku využijete a co skrze ní budete ovládat. Já si například nastavil v kombinaci se senzorem pro monitoring otevření/zavření dveří to, že jakmile se dveře v určité místnosti otevřou, rozsvítí se lampa zapojená do této chytré zásuvky a po zavření dveří se zase zhasne. Jedná se tedy o fajn řešení třeba na půdu nebo do sklepa. Nastavit si ale můžete i podmínky, za jakých se může daná automatizace spustit za jakých zase ne. Zkrátka a dobře – díky kompatibilně s HomeKitem můžete naplno využít všechny jeho klady. 

Za jeden z mých dalších způsobů využití chytré zásuvky se mi dost možná budou mnozí z vás smát, ale přesto se jím pochlubím, protože i toto využití mi usnadňuje život. Když totiž například nejsme doma, ale víme, že je třeba v určitou hodinu zapnout remosku s masem uvnitř, aby se vše dokonale propeklo, je zkrátka fajn ji mít k elektrické síti připojenou právě přes chytrou zásuvku a tu přesně ve chvíli, kdy chcete zahájit proces pečení, zapnout, popřípadě si zapnutí nastavit a zautomatizovat jej. Díky tomu se tak člověk nemusí o nic starat a dokáže si připravit jídlo i takto na dálku, což je rozhodně fajn. Přeci jen, třeba taková vepřová krkovička pečená tři hodinky rozhodně neurazí, avšak pokud je člověk celé sobotní dopoledne pryč a rád by si ji dal na oběd hned, jak se vrátí domů, jiné řešení zkrátka nemá. 

Meross Smart Wi-Fi Plug Mini 4

Resumé

U Meross Smart Wi-Fi Plug Mini není moc co řešit. Jedná se sice o jednoduché, zato však velmi užitečné příslušenství do domácnosti, kterému pokud najdete vhodné využití, dokáže vám život usnadnit opravdu značně. Ať už se bavíme o přetvoření hloupých lamp na chytré díky možnosti je rázem vypínat a zapínat na dálku, či o možnosti vytvořit si se zásuvkou automatizace či scénáře, bude vás tento produkt rozhodně bavit. Když k tomu všemu navíc přičtu fakt, že jsou tyto zásuvky k dispozici velmi levně, rozhodně se jejich pořízení vyplatí. 

Zásuvku Meross Smart Wi-Fi Plug Mini ve dvojbalení můžete zakoupit zde

Dnes nejčtenější

.