Zavřít reklamu

S diskovými oddíly většina lidí sice nepracuje na denní bázi, ale čas od času je třeba jim věnovat pozornost. Pokud kromě svého MacBooku pracujete rovněž se stroji vybavenými operačním systémem Microsoftu, mohl by se vám pro tyto účely hodit šikovný MiniTool Partition Wizard. Tento nástroj nabízí množství funkcí v přehledném balení, díky nimž dokážete kromě základních úkonů také převádět data mezi různými souborovými systémy, přesouvat OS z klasického HDD na SSD nebo převádět dynamické disky na disky základní. Jinými slovy, jedná se o správce oddílů.

Instalace

Po stažení instalátoru probíhá proces ve Windows klasicky výběrem jazyka (kde bohužel češtinu nenajdete), dále volbou mezi plnou zkušební verzí Pro či variantou zdarma a na závěr potvrzením, že chcete MiniTool Partition Wizard spustit.

Rozhraní

Po spuštění se před vámi kromě horního menu s položkami General, View, Disk, Partition, Dynamic Disk, Wizard a Help objeví grafické znázornění disků následované tabulkou se všemi podrobnostmi, jako je písmeno a označení vybrané jednotky, typ oddílu, druh souborového systému, kapacita nebo využité a volné místo. Po levé straně se pak nachází nabídka několika průvodců a operací, které lze pomocí softwaru provádět. Navigovat se můžete nechat kupříkladu zmíněnou migrací operačního systému, kopírováním celého disku či oddílu, ale také jeho obnovením. Z dostupných operací jmenujme třeba úpravu MBR, oskenování disku na vadné sektory, smazání všech oddílů nebo konvertování MBR disku na disk GPT.

企业微信截图_1725928858389

Po kliknutí na kterýkoli z oddílů je k dispozici průzkumník, za jehož přispění se dozvíte čas jeho vytvoření i konkrétní velikost.

Příklady práce s oddíly

Jak již bylo řečeno, kromě průvodců, jež usnadňují některé náročnější postupy, máte možnost provádět nejrůznější operace a na některé z nich se nyní zaměříme trochu detailněji. Pokud byste pak chtěli využít bezplatný software pro rozdělení disku, máte možnost přes tento odkaz.

Kromě složitějších záležitostí, dokáže MiniTool Partition Wizard zprostředkovat i základní úkony spojené s diskovými oddíly, které jsou součástí samotného Windows, ale zde mají dobře čitelnou podobu a všechny máte u sebe po ruce.

Z jednoho místa tak můžete na disku, který disponuje nealokovaným místem vytvořit nový oddíl, flexibilně pracovat s jeho velikostí, případně ho sloučit s jiným. Rovněž stran formátování je výběr poměrně široký, když nabízí FAT12, FAT16, FAT32, exFAT, NTFS, Ext2, Ext3 i Ext4 a velikost clusteru začínající na 512 B, přičemž jako nejvyšší hodnotu jde nastavit 512 kB. Samozřejmostí je změna označení, písmene nebo velikosti clusterů a jako ochranné opatření se lze uchýlit také ke skrytí. Užitečné jsou taktéž funkce jako Align Partition, jejíž pomocí dojde ke sladění logické a fyzické struktury disku (vhodné zejména při kopírování oddílů z HDD na SSD), nebo Wipe Partition, jež provede hloubkové smazání a následný přepis všech dat. Za zmínku jistě stojí i konverze souborového systému oddílu z FAT na NTFS, aniž by bylo zapotřebí formátování, nebo jeho transformace z primárního na logický.

MiniTool Partition Wizard screen YT 2

Průvodci

Jedním z největších benefitů MiniTool Partition Wizard jsou právě průvodci, jejichž příklady zazněly úvodem. Když se pro lepší představu zaměříme blíže na jednoho z nich, může to dobře demonstrovat přínosy tohoto softwaru.

Obnova ztracených diskových oddílů

Snad se do takové situace nedostanete, pokud ovšem ano, pomoc průvodce Partition Recovery Wizard s obnovou určitě oceníte. Na výběr zde máte celkové skenování, které prohledá celý disk, i analýzu specifických oblastí sektor po sektoru. Postup se přitom nijak zvlášť neliší třeba od běžné instalace.

企业微信截图_17223231714181

Cena

MiniTool Partition Wizard toho umí opravdu hodně. Nejvyšší licenci Pro Ultimate lze aktuálně pořídit za 159 amerických dolarů, což v košíku dělá 4 896 Kč, přičemž tato cenovka zahrnuje použití až na 5 strojích, včetně doživotního přístupu k budoucím verzím. O stupínek níže je to pak Pro Platinum až pro 3 počítače s ročním předplatným 109 dolarů. Pokud pro vás není klíčová obnova oddílu a dat, nejspíš se spokojíte s variantou Pro za 59 dolarů ročně a postačí-li vám základnější funkce, mezi kterými však nechybí třeba užitečná změna velikosti nebo konverze FAT na NTFS, možná si vystačíte s verzí zdarma.

MiniTool Partition Wizard screen web 1 price

Resumé

Mezi hlavní přednosti MiniTool Partition Wizard patří vedle síly jeho stále se rozrůstajících funkcí srozumitelné rozhraní, s nímž se dobře pracuje. Samozřejmě čeština by byla vítaným vylepšením. Všechny jednodušší kroky provedete pomocí několika kliknutí a s těmi složitějšími pomáhají jmenovaní průvodci. Šíří svých schopností by software mohl vyhovovat i náročnějším uživatelům, ovšem zároveň ty méně zběhlé neodradí zbytečnou složitostí. Přepracované prostředí nejnovější verze ještě umocňuje příjemný uživatelský zážitek a nechává člověka klidným i při zásadních krocích.

Software můžete vyzkoušet zde

Dnes nejčtenější

.