Zavřít reklamu

Stahování aplikací nebo instalace nových aktualizací vás nutně přiměje uvažovat o bezpečnosti vašeho smartphonu… ledaže byste používali zařízení od společnosti Apple. Jedním z největších prodejních taháků iPhonů je tvrzení, že jsou údajně vůči virům a malwaru imunní.

Faktem je, že tato extra ochrana nemusí být tak neprolomitelná, jak si někteří dříve mysleli. Pokud jde o riziko nákazy virem na vašem iPhonu, existuje jedna důležitá mezera, o které byste měli vědět.

Mohou se iPhony nakazit viry?

Ukázalo se, že iPhony viry „chytit“ mohou, ale pouze za určitých podmínek. To sice může znít špatně, ale existuje i dobrá zpráva. Pravděpodobnost, že se běžný uživatel iPhonu nakazí virem, je blízká nule, alespoň podle expertů. Způsob fungování operačního systému iPhone neumožňuje virům fungovat stejným způsobem jako v operačním systému Windows nebo Android.

Proč jsou viry pro iOS vzácné?

Většinu iPhonů chrání před těmito riziky fakt, že uživatelé si ještě donedávna mohli aplikace stahovat pouze z oficiálního App Store společnosti Apple. Uživatelé mimo členské státy Evropské unie dosud jinou možnost nemají. Kromě toho má Apple pro schválení aplikací třetích stran k dispozici dostatečně přísný proces kontroly. Aplikace pro iPhone jsou navíc v drtivé většině případů sandboxované, což znamená, že jsou izolované od ostatních aplikací a od operačního systému telefonu. Proto je pro běžné uživatele iPhonů riziko nákazy malwarem na jejich zařízení poměrně nízké.

Jak se tedy do iPhonů dostanou viry?

Jak se tedy virus může do iPhonu vůbec dostat? Když mají iPhony všechnu tuto ochranu, jak je možné, že jsou stále někdy náchylné k virům? Nejběžnějším způsobem, jak se smartphony mohou nakazit malwarem, jsou pravděpodobně škodlivé aplikace, které se obvykle stahují z neoficiálních obchodů s aplikacemi třetích stran. Dříve představoval poměrně velké riziko jailbreak, respektive jeho neuvážené používání ze strany nezkušených uživatelů, v současné chvíli je potřeba mít se ve specifických regionech na pozoru před tržištěmi s aplikacemi mimo App Store.

Jak poznat, jestli mám zavirovaný iPhone?

Zaznamenali jste na domovské obrazovce náhle neznámé aplikace? Vaše aplikace neustále padají? Možná byl váš iPhone infikován malwarem. Pokud se váš iPhone chová divně a máte podezření, že má virus, existuje několik věcí, které můžete zkontrolovat, abyste toto podezření potvrdili.

  • Hledejte podezřelé aplikace: Vidíte nějaké aplikace, které nepoznáváte? To je varovný signál.
  • Zkontrolujte používání dat: Otevřete aplikaci Nastavení, klepněte na Mobilní data a poté zkontrolujte, kolik dat využívají jednotlivé aplikace. Pokud je vaše používání dat mnohem vyšší než obvykle nebo neodpovídá vašemu skutečnému používání dat, může to být známka viru na vašem iPhonu.
  • Zkontrolujte svůj telefonní účet: Malware může odesílat zprávy na prémiové služby, čímž se váš měsíční poplatek vyšplhá. Pokud vidíte neznámou platbu, zavolejte svému operátorovi a zeptejte se ho, odkud pochází.
  • Všímejte si dalších varovných signálů: Mezi varovné signály, naznačující možnou přítomnost malwaru, patří vyskakovací okna, která se objevují, když nepoužíváte prohlížeč, rychle se vybíjející baterie a přehřívající se telefon.

Jak odstranit viry z iPhonu

Pokud je váš iPhone infikován virem, existuje několik věcí, které můžete udělat pro jeho opravu. Níže naleznete pět kroků, které odborníci doporučují okamžitě provést. Odstraňte všechny neznámé nebo podezřelé aplikace a také všechny, které jste si nestahovali sami. Pokud se s vaším telefonem začaly problémy objevovat po stažení konkrétní aplikace, odstraňte ji. Proveďte tvrdý reset vašeho iPhonu. Případně můžete samozřejmě navštívit autorizovaný servis a poradit se s odborníky.

Dnes nejčtenější

.