Zavřít reklamu

Aktualizujte svá zařízení

Odložení aktualizace software se může zdát jako maličkost, ale u chytrých zařízení je to klíčové. Aktualizace často opravují bezpečnostní mezery a chrání tak vaše zařízení. U chytrých zařízení v chytré domácnosti je to ale zásadní faktor pro vaši kybernetickou bezpečnost. Aktualizace softwaru totiž přináší kritické opravy, které chrání vaše zařízení před známými bezpečnostními mezerami a hrozbami. Obecně se doporučuje aktualizovat software chytrých zařízení co nejdříve po vydání aktualizace. Výrobci zařízení obvykle zveřejňují informace o dostupných aktualizacích na svých webových stránkách nebo v aplikaci pro dané zařízení. Mnoho chytrých zařízení má také možnost automatického stahování a instalace aktualizací, kterou je vhodné aktivovat. Nezapomeňte pravidelně aktualizovat také operační systém na zařízeních, která používáte k ovládání chytré domácnosti.

Jeden správce stačí

Většinu chytrých zařízení může ovládat více lidí, ale čím více uživatelů, tím větší riziko. Jeden správce snižuje pravděpodobnost, že se k vašemu účtu dostane někdo nepovolaný. Umožnit sdílení kontroly nad chytrými zařízeními s rodinou a přáteli je jistě pohodlné. Získáte tak pomoc s úklidem, hlídáním dětí a dalšími činnostmi. Ale s rostoucím počtem uživatelů roste i riziko zneužití a kybernetických útoků. Přístup k chytrým světlům s sebou obvykle nese menší riziko. Uživatelé sice mohou měnit jejich jas a barvu, ale nemohou sledovat, co se v daném prostoru děje, ani stahovat citlivá data. U chytrých kamer a zámků je situace složitější. Zde má každý uživatel s přístupem potenciálně živý náhled do vašeho domova, ať už v reálném čase, nebo z nahrávek. V nepovolaných rukou se tak jedná o velké bezpečnostní riziko. Před sdílením kontroly nad těmito zařízeními je proto nutné zvážit důvěryhodnost dané osoby a nastavit dostatečně silné autorizace.

Změňte výchozí uživatelské jméno, heslo a nastavení

Výchozí uživatelská jména a hesla jsou pro hackery snadným cílem. Stejně tak i výchozí nastavení nemusí splňovat vaše bezpečnostní požadavky. Prozkoumejte nastavení ochrany soukromí a zvolte varianty, které vám vyhovují. Výrobci chytrých zařízení často nastavují výchozí uživatelská jména a hesla, která jsou pro hackery snadno uhádnutelná. Stejně tak i výchozí nastavení ochrany soukromí nemusí vždy odpovídat vašim bezpečnostním požadavkům. Proto je důležité tato nastavení po prvním spuštění zařízení prověřit a změnit.

Prozkoumání nastavení ochrany soukromí:

  • Projděte si všechna nastavení ochrany soukromí a ujistěte se, že sdílíte pouze ty informace, které chcete.
  • Vypněte sledování polohy a vzdálený přístup, pokud je nepotřebujete.
  • Zkontrolujte, kdo má přístup k vašim zařízením a datům.
  • Pravidelně kontrolujte a aktualizujte nastavení ochrany soukromí.

Silné heslo je základ

Určitě není potřeba zdůrazňovat, že hesla jsou zranitelná. Své heslo můžete posílit použitím vět místo slov, jedinečným heslem pro každý účet a jejich pravidelnou změnou (ideálně po několika měsících). V chytré domácnosti, kde jsou uložena citlivá data a ovládána důležitá zařízení, je role silných hesel ještě klíčovější. Bohužel, i silná hesla jsou v rukou zkušených hackerů zranitelná. Proto je důležité dodržovat osvědčené postupy pro tvorbu a správu hesel, abyste minimalizovali riziko prolomení a zneužití.

Dvoufaktorové ověření

Pokud je k dispozici dvoufaktorové ověřování, vždy ho zapněte. Při něm potřebujete pro přihlášení k účtu dvě informace, například heslo a kód zaslaný na váš e-mail nebo telefon. Díky tomu budete mít lepší přehled o tom, kdo se pokouší do vašeho účtu přihlásit. Dvoufázové ověřování (2FA) je nezbytnou součástí kybernetické bezpečnosti v dnešním digitálním světě. V chytré domácnosti, kde se ukládají citlivá data a ovládá se důležitá elektronika, je jeho role ještě důležitější. 2FA přidává další vrstvu ochrany k vašim účtům a znatelně snižuje riziko neoprávněného přístupu.

Jak funguje dvoufázové ověřování?

Při aktivaci 2FA budete muset pro přihlášení k účtu zadat dvě informace:

  • Heslo: Vaše běžné heslo, které již používáte pro přihlášení k danému účtu.
  • Druhý faktor ověření: Dodatečný kód, který vám bude zaslán na váš e-mail nebo telefon. Tento kód může být generován aplikací pro autentizaci nebo zaslán SMS zprávou.

Pozor na ložnici a koupelnu

Jedním z nejlepších způsobů ochrany je minimalizovat příležitosti pro hackery. U zařízení s kamerami nebo mikrofony je lepší hřešit na opatrnost. Lokality jako ložnice a koupelna představují v chytré domácnosti specifická rizika. V těchto prostorech se odehrávají intimní činnosti a uchovávají se citlivé informace, proto je zvláště důležité dbát na jejich ochranu před potenciálním neoprávněným sledováním a odposlechem.

Nepoužíváte to? Vypněte to.

Chytré tiskárny, toastery, vysavače a mnoho dalších zařízení není nutné mít zapnuté celý den. Jedním ze způsobů ochrany informací je jejich odpojení v době, kdy je nepoužíváte. Stejně tak můžete v nastaveních deaktivovat funkce, jako je sledování polohy nebo vzdálený přístup, pokud je nepotřebujete. Chytré technologie nám usnadňují život a zpříjemňují běžné činnosti. S tím ale přichází i nová rizika v oblasti kybernetické bezpečnosti. Mnoho chytrých zařízení, jako jsou tiskárny, toastery, vysavače a další, není nutné mít zapnuté a připojené k internetu po celý den. Odpojením těchto zařízení v době, kdy je nepoužíváte, můžete výrazně snížit riziko napadení a zneužití.

Chytrá světla pro vaši domácnost zakoupíte například zde.

Dnes nejčtenější

.