Zavřít reklamu

Placení přes iPhone se již brzy doslova otřese v základech, tedy minimálně na území Evropské unie. NFC čip, který v současnosti v iPhonu pro platby využívá jen Apple Pay, totiž kalifornský gigant poprvé ve své historii otevře bankám či finančním společnostem ve snaze vyhovět požadavkům EU. Ta jej již v roce 2022 obvinila z toho, že porušuje zákon o hospodářské soutěži, jelikož brání konkurenci ve využívání právě NFC čipu ve snaze zvýhodnit Apple Pay.

Apple už v lednu letošního roku v souvislosti se změnami, které se rozhodl zavést v iOS kvůli evropskému zákonu o digitálních trzích, oznámil světu, že na území Evropské unie odemkne NFC čip ve snaze vyhovět požadavkům EU, čímž jinými slovy umožní jeho využití platebními systémy třetích stran. Jinými slovy, budou-li mít zájem banky o vytvoření vlastních platebních řešeních založených například na svých aplikacích a tak podobně, nově jim to bude umožněno. A jak se zdá, zájem malý nebude, jelikož jich již pár v čele s britskou finanční společností Curve oznámilo, že vlastní platební řešení využívající NFC v iPhonu chystá. 

Plán Applu na odemčení NFC v předešlých měsících kontrolovala EU ve snaze zjistit, zda tímto krokem skutečně bezezbytku splní její požadavky a tedy již nebude postupovat protisoutěžně. A jak se zdá, vše prošlo. Podle zdrojů portálu Financial Times je totiž oficiální schválení záměru Applu Evropskou unií na spadnutí. Jakmile se tak stane, Apple buď vydá update, kterým NFC v EU otevře, nebo vše dokáže učinit vzdáleně změnami na svých serverech. Tak či tak, placení přes iPhony se poté dost změní, jelikož k Apple Pay přibudou další možnosti, které jej budou navíc schopny 100% nahradit. Apple totiž počítá třeba i s možností přenastavit dvojklik bočního tlačítka z Apple Pay na spuštění jiné platební služby, stejně jako přenastavení výchozí platební metody na webech. 

Dnes nejčtenější

.