Zavřít reklamu

Jsem z doby, kdy vypínací tlačítko na PowerMacu G4 pulzovalo a dávalo najevo, že počítač spí. Stejně tak jsem z doby, kdy logo jablíčka na přenosných počítačích od Applu svítilo a nabíječky k nim měly možnost namotat kabel na dvě výsuvné pacičky. Byly to ikonické prvky Applu, které k němu tak nějak odjakživa patřily. Postupně nám je Apple všechny vzal a zbyl snad jen poslední a to nálepky s logem nakousnutého jablíčka v balení téměř každého produktu.

I ty se však z balení současných iPadů vytratily a i když je nějaká možnost, jak si o ně říct při koupi v obchodech Apple Store, zkrátka už je nenajdete v balení bez ohledu na to, kde konkrétně si daný produkt koupíte. Apple tak postupně přišel i tu pro mě osobně a věřím, že i pro spoustu ostatních lidí, poslední ikonickou věc. I když jsem si snad v životě žádnou z těch nálepek nikam nenalepil, prostě tam byly a mám je všechny odložené někde na dně šuplíku. I když jsou to všechno drobnosti a lidi si na ně postupně zvykli, obávám se, že tím, jak z Applu vyprchávají postupně tyto ikonické věci, vyprchává tak trošku i takový ten kult okolo něj.

apple black sticker

Pamatujete si na dobu, kdy lidé stáli v řadě a čekali na nový iPhone nebo na dobu, kdy se v Apple Store prodejnách pořádaly svatby? Ta už je dávno pryč a Apple se zmenil v značku, která z mého pohledu již má mnohem méně kultu než kdy dřív. Nejde vůbec o cenu nebo kvalitu produktů. Jde přesně o ty maličkosti, které vyprchaly a dnes již lidé vnímají Apple trochu jinak, než před deseti, patnácti lety. Za mě se z Applu nestává obyčejná značka kvůli tomu, že jsou jeho produkty čím dál běžnější nebo nenabízí dostatek inovací, ale právě proto, že jim chybí to malé kouzlo, které tam vždy bylo a dělalo je něčím zajímavým, pro mnohé výjimečným a to bohužel dnes již chybí.

Dnes nejčtenější

.