Zavřít reklamu

Japonské telekomunikační společnosti vyvinuly první 6G zařízení, které je 20x rychlejší než stávající 5G. Na vývoji se podílely společnosti OCOMO, NEC Corporation, NTT Corporation a Fujitsu, které definovaly 6G standard. Po rozsáhlém testování zjistily, že prototyp zařízení může dosahovat až 20x vyšších rychlostí přenosu dat než 5G a to při použití bezdrátových pásem na frekvenci 100 gigahertzů (GHz) a 300 GHz. Testy byly prováděny ve vzdálenosti 100 metrů od vysílače.

Reálná rychlost, které se podařilo dosáhnout, bylo ve vzdálenosti 100 metrů od vysílače 100 gigabitů za vteřinu, tedy 100 Gbps. Vzhledem k tomu, že je v ČR/SR nejrozšířenější rychlost připojení přes optický kabel 1Gbps, respektive výjimečně 2Gbps, jedná se o 100násobně rychlejší přenos dat, než na které jste zvyklí z optického internetu. Spojené Arabské Emiráty nedávno oznámily, že plánují spustit 6G síť do roku 2030 a jak se zdá, tak Japonsko jim bude šlapat na paty.

Kromě vývoje 6G pracuje Japonsko také na možnosti nasazení mobilních létajících BTS, které budou poháněny solární energií. Společnosti, které stojí za vývojem 6G, již informovaly o tom, že musí překonat některé technické problémy, na které při vývoji narazily. Reálně nepočítejme s tím, že se s 6G setkáme v praxi dříve než za 5 let, reálně spíše za 10.

Dnes nejčtenější

.