Zavřít reklamu

Přemýšleli jste někdy nad tím, z jakého důvodu mají klávesnice takové rozložení znaků, jaké mají? Ať se podíváte v dnešní době na prakticky jakoukoliv klávesnici, třeba na displeji iPhonu, popřípadě na fyzickou u Macu, tak ve všech případech je využito rozložení QWERTY, potažmo v Česku QWERTZ. Tohle označení rozložení klávesnice je odvozeno podle prvních šesti znaků v první řadě s písmeny. To znamená, že spojení písmen QWERTY nebo QWERTZ rozhodně nedává žádný smysl a není zde třeba hledat cokoliv složitého.

Jenže proč zrovna QWERTY a ne cokoliv jiného? Proč jsou písmena na klávesnici rozložená přesně tak, jak nyní jsou a nejsou seřazené podle abecedy? Abychom našli odpověď na tuto otázku, tak se musíme přenést pár stovek let nazpátek, kdy se ještě používaly psací stroje. První modely psacích strojů měly písmena opravdu seřazená abecedně, byl tady ale jeden problém. Pokud jste totiž stiskli rychle po sobě dvě klávesy, které se nacházely hned vedle sebe, tak došlo k zaseknutí psacího stroje. Z toho důvodu bylo nutné páry znaků, které se používají nejčastěji, od sebe oddělit. A právě takto vznikla QWERTY klávesnice, která právě tohle zasekávání eliminuje a člověk tak na psacím stroji mohl psát o mnoho rychleji, bez obav ze zaseknutí.

Na začátku jsem se zmínil jak o QWERTY klávesnici, tak i o QWERTZ klávesnici. Jak jistě víte, tak písmena Y a Z jsou na některých klávesnicích zaměněná. U některých klávesnic si pak můžete dokonce všimnout, že na těchto dvou klávesách jsou natisknuté oba dva znaky. Klávesnici QWERTZ využíváme především my v Česku a důvod, proč došlo k záměně pozic kláves Y a Z, je vskutku jednoduchý. V Českém jazyce totiž o mnoho častěji využíváme klávesu Z než Y, a tak se autoři české klávesnice rozhodli k záměně, aby bylo psaní ještě o něco jednodušší.

psací stroj macbook iphone klávesnice

Dnes nejčtenější

.