Zavřít reklamu

O pracích Applu na vlastních chytrých brýlích, které mají naplno využít potenciál jeho platformy pro rozšířenou realitu – ARKitu – a nabízet i mnoho dalších funkcí, se poměrně nahlas hovoří již dlouhé roky. Všechny dostupné informace však na světlo světa vynesly neoficiální zdroje a tudíž šlo nad jejich věrohodností a tedy de facto i nad tím, že Apple na projektu pracuje, pochybovat. To však díky velmi zajímavému objevu vývojářů spolupracujících s MacRumors již neplatí. Interní beta iOS 13 dostupná pouze vývojářům Applu totiž obsahuje velké množství kódů, které na tento produkt odkazují a co víc – lecco o něm prozrazují. V tuto chvíli tak již můžeme s jistotou říci, že Apple skutečně na brýlích pracuje a podle všeho je již i testuje. 

Interní beta, která na konci minulého týdne vyzradila například i spoustu detailů o chystaném lokalizačním přívěšku Applu, obsahuje relativně velké množství souborů odkazující právě na chytré brýle. Nalezneme mezi nimi například “STARTester”, který by měl být animací při zapínání či vypínání brýlí, části kódu naznačující, že brýle rozpoznají, zda jsou nasazené na hlavě, respektive na obličeji, nebo sundané. Vývojáři narazili též na spoustu řetězců souvisejících s “režimem StarBoard”, který by měl podle nich nabízet různé pohledy, scény a další věci. Pravděpodobně se jedná o aplikaci pro sledování hvězd, která by v reálném čase v displejích brýlí zakreslovala viditelnější vazby mezi jednotlivými hvězdami a tvořila tak souhvězdí, které by mohly být zároveň přímo v aplikaci popisovány. 

Z bety též vyplývá, že projekt nese kódové označení “Garta” a minimálně jeden z prototypů, který Apple se systémem testuje, je označován jako T288, což je mimochodem označení, o kterém mluvily zdroje již před pár měsíci. Bohužel, potvrdit se v tuto chvíli nedá informace o vlastním operačním systému rOS, který by měl v brýlích podle jednoho z nejlépe informovaných reportérů zabývajících se Applem – Marka Gurmana – běžet. Nicméně je možné, že první verze brýlí budou velmi závislé na iPhonech a tudíž budou víceméně čerpat z jejich systému iOS, než se je Apple rozhodne osamostatnit skrze rOS. 

Beta sice neobsahuje žádné konkrétní údaje o tom, kdy bychom se měli brýlí dočkat, avšak naprostá většina analytiků se shoduje na tom, že minimálně první pohled na ně proběhne už příští rok. Otázkou ale je, zda je Apple jen nastíní a bude pokračovat v jejich vývoji, či zda je přímo za pár měsíců vydá a rozšíří tak svou už nyní poměrně košatou nabídku. Na odpověď na tuto otázku si ale budeme muset počkat. 

Dnes nejčtenější

.