Zavřít reklamu

Každý se již minimálně jednou ocitl v pátek večer doma a přemýšlel kam vyrazit, kam vzít svou drahou polovičku, či jestli už ten dlouho očekávaný blockbuster dorazil do našich kin. Řešením této situace bylo sednou si k počítači a pustit se do hledání. To však někdy trvá krátce, ale jindy vás to tak znechutí, že radši zůstanete doma. Právě s takovými situacemi se asi potýkali vývojáři dnes recenzované aplikace Qool a proto si dali tu práci a vytvořili jednoduchou, líbivou app, které v sobě shromažďuje veškeré informace o kulturním dění ve vašem blízkém okolí.

Jak jsem již psal výše celá aplikace je jednoduchá a po vizuální stránce i velmi skvěle povedená. Uživatelské rozhraní je rozvrženo zcela logicky a umožňuje přístup ke všem možnostem co tato app nabízí. Nejdůležitějším prvkem v rozhraní je spodní lišta s celkově pěti záložkami-Qool, Mapa, Aktuality, Notifikace a Nastavení, přičemž nejvíce používanou bude záložka Qool, díky které můžete vyhledat vám nejbližší události (na základě vaší GPS lokace), filmové premiéry v kinech a denní události. Zároveň můžete vyhledat události a určité objekty (kluby, kina, divadla, muzea, hrady, zámky aj.) a to buď pomocí mapy a nebo pomocí vyhledávače. Vedlejší záložka Mapa, zcela logicky zobrazí na mapě právě probíhající události či zobrazí objekty v databází aplikace, následující záložka-Aktuality zobrazí seznam akcí, které proběhnou v nejbližší době. Díky tomu tak zjistíte s určitým časovým předstihem co se bude dít. Ještě jenom upozorním, že k tomu, aby jste aplikaci mohli naplno využít je vhodné mít mobilní internet ve svém iZařízení, jelikož aplikace si veškerá data stahuje ze sítě.

Událostí, kterých má aplikace v zásobě je více než dostatek, nevýhodou je, že události, která má Qool v datábazi se týkají jenom hlavního města Prahy a tudíž aplikaci nevyužijete někde jinde. Na druhou stranu co aplikace ztrácí na událostech, tak to skvěle dohání databází objektů, která zahrnuje především muzea, hrady a zámky po celé České republice. U většiny objektů je samozřejmostí i velmi obsáhlý popis, který zahrnuje kontaktní informace, jednoduché info o daném objektu, otevírací dobu a ceny vstupného a způsob dopravy na místo, což určitě nejeden uživatel ocení. Další užitečnou věcí na aplikaci je i seznam filmových premiér v kinech, který obsahuje premiéry současného i budoucího týdne a navíc přidává i hodnocení z ČSFD a IMDB, na druhou stranu jsem velmi postrádal program, alespoň pražských, kin.

Qool mne však zklamal po funkční stránce, kdy na mém iPhone 4 (iOS 5.1.1) docházelo k častým pádům aplikace jak během jejího používání, tak během spouštění aplikace. Pády však bohužel nejsou tím největším neduhem celé aplikace. Do varu vás totiž přivede především její používání, jelikož po pár minutách zjistíte, že Windows Vista by mohla být jejím rychlejším sourozencem. Občas se dokonce aplikace zasekne a několik minut nereaguje na vaše povely a tak nezbývá nic jiného než ji vypnout. Takže celkově pokud k pomalému a neohrabanému chodu přičteme i nějaký ten pád na home screen během vyhledávání nějaké akce, můžu vám zaručit, že budete mít obrovskou chuť se svým jablečným miláčkem praštit o nejbližší stěnu.

Resumé
Qool je dobrou aplikací. To co má dělat plní, ale neplní to příliš dobře a to především díky technickým nedokonalostem ve svém chodu. Pokud ale tyto neduhy jste ochotni překousnout máte v rukou užitečného průvodce pražským kulturním životem a skvělou databázi objektů napříč celou republikou. Rozhodně však nemůžu říci, že jde o špatnou aplikaci, nicméně můj dojem je takový, že vývojářský tým si na svá bedra uložil více než byl schopen zvládnout, ale pevně věřím, že s budoucími updaty budou veškeré neduhy, kterými Qool trpí odstraněny a teprve poté budu moci říct, že jde o opravdu povedenou aplikaci, která je nezbytnou součástí mého iPhone. Do té doby to bude jen velká databáze výstav, filmů, koncertů a spousty jiných událostí.

Dnes nejčtenější

.