Zavřít reklamu

Apple Watch Edition (2015)

Chytré luxusní hodinky Apple Watch Edition se poprvé objevily v roce 2015, a měly představovat dokonalou kombinaci špičkové technologie a luxusu.. Zatímco zákazníci Applu obvykle nemají problém platit za předražené hračky ve jménu luxusu a spolehlivosti, Apple Watch Edition prostě nezafungovaly. Ukázalo se, že jen několik desítek tisíc lidí je ochotno zaplatit takovou cenu za chytré hodinky, a cupertinská společnost se rozhodla tento krok již neopakovat.

iPhone 5C (2013)

Steve Jobs byl pevným zastáncem toho, že Apple nedělá levné věci, nicméně po jeho smrti se směr společnosti v některých ohledech změnil. Jedním z příkladů je pokus společnosti Apple prodat plastový design jako pozitivní vlastnost. Ukázalo se ale, že lidé nekupují všechno, co Apple říká. Nízkonákladový iPhone 5C spatřil světlo světa v roce 2013 a prodával se za 550 dolarů coby levnější alternativa iPhonu 5S. Společnost se chlubila svým plastovým provedením a nabízela zařízení v živých, zábavných barvách, aby oslovila masy. Jenže to nefungovalo a prodeje nakonec nebyly takové, jak Apple původně čekal.

Power Mac G4 Cube (2000)

Vraťme se v čase do roku 2000, kdy Apple vydal Power Mac G4 Cube. I když tento počítač za 1799 dolarů vypadal docela elegantně, kompaktně a futuristicky, byl doprovázen řadou problémů a nedostatků. Za prvé – jeho možnosti upgradu byly poměrně omezené. Uživatelé měli přístup pouze k jedné kartě AirPort a třem slotům pro RAM, zatímco Power Mac G4 skýtal více možností upgradu za o 200 dolarů méně. Takže zatímco Cube nabídl bezvětrákový design, elegantní akrylové provedení a výkonný procesor, v mnoha ohledech zaostával za Power Macem G4 a nakonec se nestal příliš úspěšným produktem.

Newton MessagePad (1993)

Přecházíme k jednomu z větších propadáků Apple, Newton MessagePadu za 900 dolarů, který byl koncepčně slibným zařízením, které se ale nakonec ve skutečném světě neprosadilo. Tento osobní digitální asistent (PDA) se dodával se stylusem a umožnil uživatelům ukládat kontakty, psát poznámky a dokonce posílat faxové zprávy. Na svou dobu se jednalo o bezesportu pokročilé zařízení, ale rozpoznávání rukopisu zařízení bylo příliš nepřesné. A vzhledem k tomu, že ručně psaný obsah byl jednou z jeho hlavních funkcí, se nakonec tento produkt zapsal do historie jako další z přešlapů cupertinské společnosti.

Lisa (1983)

Na závěr našeho výběru si představíme počítač s názvem Local Integrated Software Architecture, neboli Lisu. Lisa byla uvedena na trh v roce 1983 jako počítač pro podnikání od Apple. Zařízení poprvé kombinovalo myš a grafické uživatelské rozhraní, zatímco ostatní počítače v té době byly závislé pouze na vstupu z klávesnice. V té době stála Lisa 10 000 dolarů, což by dnes odpovídalo asi 30 000 dolarům. Výsledkem bylo, že Apple prodal pouze asi 100 000 jednotek a zbavil se asi 2700 Lis v utažské skládce. Většina lidí prostě nebyla ochotna v té době zaplatit takovou cenu za počítač, který ale jinak rozhodně nebyl špatný.

Dnes nejčtenější

.