Zavřít reklamu

Trávíte dlouhé hodiny u počítače a obtěžuje vás bolest zad nebo krku? V dnešním článku vám poradíme, jak se těmto potížím vyhnout. Se správným nastavením pracovního prostředí, pravidelnými změnami polohy a několika jednoduchými cvičeními můžete výrazně zlepšit své pohodlí při práci.

V dnešním digitálním světě lidé tráví více než 10 hodin denně před obrazovkou. Často přepínáme mezi televizí, počítačem, smartphonem nebo tabletem ve svém osobním i pracovním či studijním životě. Čas strávený u obrazovky může výrazně narůst, pokud pracujete u počítače během dne – a přiznejme si to, většina z nás tak činí. Sedět celý den u stolu může nakonec vést k bolesti nebo nepohodlí v krku nebo zádech. Zde je několik tipů, které vám pomohou zmírnit bolest zad nebo krku, pokud pracujete u stolu.

Pohyb je lék

Pohyb je klíčovou součástí ochrany páteře během dne. Pokud to je možné, přepravujte se co nejvíce pěšky a při práci si dělejte malé „pohybové“ přestávky – více se jim budeme věnovat dále v tomto článku.  Existuje mnoho nových šikovných pomocníků, které si můžete koupit, aby vám pomohly zlepšit držení těla nebo vám připomněly, abyste se hýbali. Připomínky ohledně správného držení těla nabízí i nejrůznější aplikace, namátkou můžeme jmenovat třeba Posture Pal. Budík na vašem telefonu nebo počítači může také sloužit jako skvělý nástroj během vašeho rušného dne. Snažte se vstávat a hýbat se každých půl hodiny v práci. Ať už jen stojíte a protáhnete se nebo potřebujete doplnit vodu, krátké přestávky během dne mohou výrazně zmírnit bolest krku a zad.

Střídejte polohy (při práci)

Bolest zad a krku je často spojována s dlouhodobým sezením. Časté střídání poloh během dne je důležité pro řešení této bolesti. Polohovací stoly se staly oblíbenými mezi řadou pracovínků, protože umožňují pracovníkům snadno měnit svou polohu. Stoly tohoto typu vám umožňují snadno přecházet ze stoje do sedu pomocí specifického mechanismu. Tento jednoduchý pohyb umožňuje vašemu tělu se pohybovat a protáhnout, což je přirozený sklon, který podporuje zdraví páteře. Střídání poloh také snižuje tlak na páteře a zlepšuje průtok krve v celém těle.

5 ergonomických tipů pro práci

I s vhodným pracovním stolem a mikroprocházkami během dne je sezení nevyhnutelnou součástí kancelářských kariér. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak uspořádat své pracoviště, aby váš pracovní či studijní život byl zdravější a pohodlnější.

Nastavení obrazovky: Pokud je vaše obrazovka počítače nastavena příliš vysoko nebo nízko, může to přispět k únavě ramen nebo krku na konci dlouhého dne. Horní část obrazovky by měla být nastavena na úrovni očí; tímto způsobem nemusíte neustále dívat nahoru nebo dolů.

Ergonomická židle: Zvažte použití ergonomické židle s opěradlem, které podporuje křivku vaší dolní (bederní) části zad. Sedněte si zpět na židli a umístěte své stehna horizontálně ke svým kolenům na úrovni boků. Komfortně si odpočiňte nohy na podlaze nebo na podložce pro nohy. Velké oblibě se těší také nejrůznější pomůcky pro takzvané aktivní sezení.

Vyhněte se používání mobilního telefonu při odpovídání na e-maily: Pokud je to možné, vyhněte se používání mobilního telefonu nebo tabletu při odpovídání na e-maily. Pokud budete trávit více než několik minut odpovídáním na e-mail, je nejlepší sedět u stolu u počítače v správném držení těla.

Držení těla a techniky psaní na klávesnici: Nastavte si klávesnici do výšky, kde jsou vaše lokty ohnuté přibližně 90 stupňů a vaše ramena se nehrbí.

Bolesti zad při práci u počítače jsou častým problémem moderní doby. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak jim předcházet a zmírnit jejich intenzitu. Klíčem je prevence – pravidelná pohybová aktivita, správné nastavení pracovního prostředí a ergonomické návyky. Nepodceňujte význam krátkých přestávek během práce, kdy se protáhnete a změníte polohu. Pokud vás bolesti zad přetrvávají, neváhejte vyhledat odbornou pomoc fyzioterapeuta. Pamatujte, že zdravá záda jsou základem vašeho pohodlí a produktivity.

To správné vybavení pro zdravé sezení nejen u práce zakoupíte například zde.

Dnes nejčtenější

.