Zavřít reklamu

Přestože si valná většina z nás spojuje Teslu primárně s elektromobily, faktem je, že se tato společnost chce v budoucnu prosadit i na řadě dalších míst. Jedním z nich by mohla být vlaková doprava, která je sice již nyní z velké části elektrifikovaná, nicméně jiným stylem, než který je Tesle blízký. První vlaštovka ve formě vlaku na baterie z její dílny je však již v provozu. 

tesla-giga-train-germany

Giga Train, jak Tesla svůj vlak „originálně“ nazvala, si svou premiéru odbyl v sousedním Německu, kde jej společnost nasadila primárně pro přepravu svých zaměstnanců do fabrik společnosti. Giga Train přepraví až 500 osob s tím, že nabízí 120 míst k sezení, prostor pro kola a i další výdobytky, na které jsme zvyklí z moderních vlaků. Poměrně zajímavé je pak to, že jej Tesla nabízí pro přepravu zdarma nejen svým zaměstnancům, ale taktéž běžným cestujícím, kteří si jej chtějí vyzkoušet. 

Co se pak týče ekologie, podle projektové manažerky Tesly očekává společnost, že se vlaku podaří ušetřit 50 tun CO2 ročně v porovnání s jinými vlaky, což není rozhodně málo. Nechme se tedy překvapit, jak velkou díru do světa touto novinkou Tesla udělá. Jedná se totiž bezesporu o velmi zajímavé řešení, které se klidně může stát v budoucnu naprostým standardem zejména na tratích, kde není klasická elektrifikace k dispozici. 

Dnes nejčtenější

.