Zavřít reklamu

Tisková zpráva: Máte před sebou pořízení nového telefonu, chcete kvalitu a nechcete utrácet za servis? Jistě, pokud chcete opustit svět Androidů nebo hodláte vyzkoušet něco nového, je symbol nakousnutého jablka jasná volba. Možná už jste několik modelů Apple měli a rádi byste pokračovali v tradici, které naplno důvěřujete. Je to telefon, který patří do světové špičky a mnoho lidí tvrdí, že jednoduše nemá konkurenci. Pokud jste si vybrali značku, ještě je před vámi volba modelu. A ta nebude jednoduchá, protože existuje více zajímavých variant. Který faktor pro vás bude rozhodující? Diskuze na podobné téma se může ubírat různými směry.

Žádná univerzální odpověď neexistuje

Je samozřejmě nad slunce jasné, že iPhone 15 Pro Max je elitou z hlediska parametrů. Ty nemusí být vždy na prvním místě, a pokud vás limituje cena, je tato verze patnáctky mimo hru. Vyhovoval by vám spíše klasický iPhone 14 se vším, co nabízí? Při výběru nemusíte spěchat a jistě bude dobré, když zvážíte několik atributů najednou. Pamatujte, že jistou daní za lepší výkon je například vysoká hmotnost zařízení. Záleží také na tom, zda chcete spíše fotit a natáčet videa nebo dáváte spíše přednost výdrži baterie, která vás v terénu nikdy nezklame. Jednoznačná odpověď neexistuje, záleží na vaší představě, jíž je následně zapotřebí sladit s realitou.

iphone 14 iphone 15 LsA 2

iPhone 14

Displej, který jen tak něco nerozhází, uhlopříčka 6,1“ a čip A15 Bionic, s nímž se můžete spolehnout na vysoký výkon. Pokud chcete přehrávat videa, vydrží nová baterie až 26 hodin činnosti, což je velmi slušná cifra. Tento telefon vás nikdy nenechá na holičkách, a to mj. díky režimu detekce autonehody. Vybírat si můžete z několika různých barevných odstínů.

iPhone 14 Pro

Ještě o něco zajímavější než klasická čtrnáctka, model iPhone 14 Pro spatřil světlo světa na podzim 2022. Disponuje čipem A16 Bionic, baterie vydrží až 29 hodin. Díky 48 Mpx fotoaparátu a natáčení videí v rozlišení 4K HDR přinese zážitek, který je podobný filmu. Limitem může být hmotnost, protože 206 gramů je nadprůměr ve své kategorii. Na druhou stranu, skvělá baterie a další komponenty něco váží, s tím je nutné počítat! A co iPhone 14 Pro Max? Jasné eso ve své kategorii, uhlopříčka 6,7“ a váha ještě o 34 gramů vyšší než klasický model Pro. Ačkoliv je tento model doslova nabitý technologiemi, rizika častého servisování zařízení jsou naprosto minimální. 

Dobrou volbou je také iPhone 13

Třináctka je možná pro někoho nešťastné číslo, ale v tomto případě je ve hře osvědčená kvalita za rozumnou cenovku. Patnáctá generace v řadě potěší i náročné uživatele, na podzim 2021 se objevila také verze iPhone 13 Mini, která vyniká „jen“ 140 gramy váhy. Pokud máte rádi opravdu malé smartphony, toto byl poslední model ve své třídě, Apple s dalšími (alespoň zatím) nepočítá. Klasický iPhone 13 je vizuálně velmi podobný dvanáctce. Model iPhone 13 Pro má 6,1“ uhlopříčky, sestává z nerezové oceli a baterie zvládne až 22 hodin nepřetržitého sledování videí. Face ID, bezdrátové nabíjení nebo sklo Ceramic Shield, které hned tak něco nepoškrábe, to jsou průvodní rysy modelu s označením „Pro“. Samozřejmě, iPhone 13 Pro Max je ještě o něco dál, uhlopříčka 6,7“ mluví za vše a obavy ze servisu rovněž mít nemusíte, pokud telefon sami nepoškodíte (oprava prasklého sklad displeje atd.). 

iPhone 13 Pro Max LsA

iPhone 12 je zavedenou klasikou

Ještě rozhodně nepatří do starého železa! Vždyť iPhone 12 Mini s uhlopříčkou 5,4“ je až do dnešních časů oblíbeným kouskem pro fanoušky menších smartphonů. V případě iPhone 12 Pro Max lze počítat s dvacetihodinovou výdrží baterie a 6,7“ uhlopříčkou, což jsou velmi zajímavé hodnoty i pro moderní uživatele.

Zajímavá je také jedenáctka

Na podzim 2019 se poprvé dostal na trh model iPhone 11, který vydrží sedmnáct hodin přehrávání videa a podporuje už i bezdrátové nabíjení Qi. Právě výdrž baterie je největším plusovým bodem jedenáctek. Mimochodem, vzpomínáte ještě na iPhone 4? Ten měl uhlopříčku pouze 3,5“, takže by dnes působil na ulici skoro jako zjevení. Hmotnost 137 gramů se v případě nejlepších smartphonů roku 2024 stihla téměř zdvojnásobit. Trend je jasný, do těla iPhonů se musí vejít stále lepší komponenty, které s sebou přinášejí i pár gramů navíc. Například iPhone 5 už měl čtyřpalcovou uhlopříčku.

Na co se zaměřit při výběru?

Ptáte se, jaké atributy jsou důležité, když si chcete pořídit nový iPhone? Záleží, co od svého nového zařízení očekáváte, protože každý model má jiné parametry a jeho případný servis je jinak nákladný. Obecně platí, že čísla jsou velmi důležitá a představují dobrou nápovědu pro další rozhodnutí. Nespěchejte, raději si nechte vše řádně projít hlavou. Co byste měli zvážit?

  • Kapacita uložiště. Dobře si rozmyslete, jestli vám stačí základní verze nebo chcete hodně fotit.
  • Fotoaparát. Jasně, je pravdou, že iPhony nemají konkurenci. Ale každý model má jiný foťák.
  • Velikost displeje. Chcete sledovat videa ve 4K? Nebo dáváte přednost mobilu do malé kapsy?
  • Výkon. Chcete Apple A16 Bionic? Stačí vám A14? Spokojíte se s A15? Každý má jiné možnosti.
  • Výběr barvy. I to je atribut, který může rozhodovat. iPhony totiž nejsou jen černé a červené.
1560_900_iPhone_14_Plus

Prohlédněte si všechny modely

Jak postupovat, když si chcete vybrat nový iPhone? Bude rozhodně dobré, když si vytipované modely prohlédnete osobně, tedy vystavené na prodejnách. Zvažte, které atributy mají pro vás největší význam, jestli chcete spíše parťáka na cesty, který se jen tak nevybije nebo vám jde hlavně o špičkové fotky. Podívejte se na nejnovější modely na trhu, ale také nezapomeňte, že rodina značky Apple je velmi široká. Nezapomeňte přidat také sluchátka nebo nabíječku na cesty, hodí se i další doplňky, které reprezentují značku s nakousnutým jablkem. Pokud jednou vsadíte na iPhone, nebudete se chtít vracet k Androidům, to je osvědčené pravidlo z praxe.

Dnes nejčtenější

.