Zavřít reklamu

Společnost Apple tento týden oficiálně oznámila odchod Lucy Maestriho z jeho dlouholeté role finančního ředitele společnosti (CFO). Maestriho má na jeho pozici nahradit běžným uživatelům relativně neznámý Kevan Parekh.

Není žádná náhoda, že Apple učinil toto oznámení ve stejný den, kdy vydal pozvánky na svou událost Glowtime 9. září, a velmi to vypadá, že cupertinská společnost v jistém směru kopíruje strategií pro řízení odchodu bývalého šéfa designu Jonyho Iva. Velcí investoři obvykle nemají rádi změny. Pokud zrovna nejsou výrazně nespokojení s výkonem daného pracovníka – což rozhodně není Maestriho případ – pak by je jakákoliv změna ve vedení společnosti mohla spíše vyvést z rovnováhy.

Luca Maestri svou roli zastával deset let a podle všeho byli s jeho výkonem spokojeni jak investoři, tak i analytici. Jeho nástupce, Kevan Parekh, ve skutečnosti není žádný nováček. Pracuje v Applu 11 let a je v současné době viceprezidentem finančního plánování a analýzy. Neexistuje absolutně žádný důvod věřit, že nebude perfektně vhodnou náhradou. Jeho nízký profil však znamená, že většina investorů a analytiků ho nebude znát, a Apple bude muset najít způsob, jak je ujistit, že se nic významného nemění.

Zdá se, že firma tuto situaci řeší podobně jako před lety odchod Jonyho Iva, a to vytvořením fiktivního příběhu o pokračujícím zapojení. V případě Iveho Apple tvrdil, že šéf designu bude stále pracovat pro společnost na volné noze. Ve skutečnosti ale nic přímo nenasvědčuje tomu, že by k tomu kdy došlo, a interní pracovníci společnosti dokonce naznačili, že nikdy neexistoval žádný skutečný záměr v tomto smyslu. Apple prostě chtěl, aby investoři viděli, že společnost může zvládnout dokonale dobře bez Iveho, a jakmile byl tento cíl dosažen, mohl tiše upustit od předstíraného zapojení.

V případě Maestriho se celá věc má tak, že Maestri zůstane ve společnosti a bude vykonávat další povinnosti, bude nadále vést týmy Corporate Services, včetně informačních systémů a technologií, informační bezpečnosti a nemovitostí a rozvoje.

Dnes nejčtenější

.