Zavřít reklamu

Přestože zřejmě leckdo čekal, že Apple po představení svého prvního AR/VR headsetu ovládne právě tento segment, nestalo se tak. Hlavním hráčem tohoto trhu tak i nadále zůstává Meta se svými headsety Quest, které jsou v porovnání s Vision Pro podstatně levnější, avšak z hlediska technických specifikací horší a i softwarově méně zajímavé. To se sice mělo v dohledné době změnit, nicméně nyní Meta otáčí. 

Po představení Vision Pro si Meta uvědomila, že pokud chce být schopna do budoucna držet krok na poli headsetů ohledně technických specifikací, je třeba vyvinout high-endový headset Quest se specifikacemi srovnatelnými právě s Vision Pro. Představení tohoto headsetu mělo proběhnout v roce 2026 či 2027 s tím, že měl vynikat například micro OLED displeji s vynikajícím rozlišením a širším zorným polem, než které nabízí Vision Pro. Zařízení pak mělo být prodáváno za cenu kolem 1000 dolarů, díky čemuž tak mělo být uživatelsky zajímavější než řešení Applu. Nyní však měla Meta rozhodnout o tom, že vzhledem k neúspěchu Vision Pro, kdy se jej má do konce roku prodat méně než 500 000 kusů po celém světě, nemá smysl na vývoji high-endového Meta Quest headsetu pracovat. 

Ukončení vývoje high-endové verze měla oznámit Meta svým zaměstnancům v průběhu minulého týdne s tím, že svět zkrátka ještě není připraven na příchod drahých headsetů. Je proto mnohem smysluplnější se zaměřit na dokončení headsetu Quest 4, který by byl k dispozici za cenu kolem 500 dolarů. Ten bude sice technologicky méně zajímavý, zato však díky své nižší ceně dokáže zaujmout vícero zákazníků. Zdá se tedy, že svět si bude muset na rozmach AR/VR jako takového ještě nějakou dobu počkat, respektive pro něj bude muset dozrát. 

Dnes nejčtenější

.