Zavřít reklamu

Na dnešní noc si Apple připravil oznámení dalších zásadních změn, které chystá pro operační systémy iOS a iPadOS. Ty mu však zcela určitě nejsou tak úplně po chuti, jelikož jsou opět reakcí na požadavky Evropské unie a jejího zákona o digitálních trzích, který v minulosti přiměl Apple třeba umožnit na iPhonech instalaci aplikací z alternativních obchodů a internetu či odemknout NFC pro platební a finanční aplikace třetích stran, čímž bude možná trpět Apple Pay. Co konkrétně musí Apple ještě dle EU změnit?

Málo toho rozhodně není. Jednak totiž bude mírně přepracována obrazovka pro výběr prohlížeče, která se zobrazí při aktivaci nového zařízení, ale co je daleko podstatnější, přibude možnost nastavit si nové výchozí aplikace – konkrétně pak pro telefonování, odesílání zpráv, překlady textu, navigaci, správu hesel, klávesnice a filtry nevyžádaných hovorů. Pokud vám tedy nevyhovuje nativní Telefon, Zprávy či Apple Maps, budete mít nově možnost si vše přenastavit tak, aby se vám ve výchozím nastavení automaticky spouštěly aplikace třetích stran. Celé oznámení Applu zveřejněné na vývojářském portálu naleznete níže.

Do konce letošního roku provedeme změny v obrazovce pro výběr prohlížeče, výchozích aplikací a mazání aplikací pro iOS a iPadOS pro uživatele v EU. Tyto aktualizace vycházejí z našeho probíhajícího a pokračujícího dialogu s Evropskou komisí o dodržování požadavků zákona o digitálním trhu v těchto oblastech.

Vývojáři prohlížečů nabízených na obrazovce pro výběr prohlížeče v EU budou mít k dispozici další informace o svém prohlížeči, které se zobrazí uživatelům zobrazujícím obrazovku pro výběr, a získají přístup k více údajům o výkonu obrazovky pro výběr. Aktualizovaná obrazovka výběru se zobrazí všem uživatelům v EU, kteří mají jako výchozí prohlížeč nastaven Safari. Podrobnosti o změnách, které se chystají na obrazovce pro výběr prohlížeče, najdete v části O obrazovce pro výběr prohlížeče v EU.

Pro uživatele v EU bude iOS 18 a iPadOS 18 také obsahovat novou sekci Výchozí aplikace v Nastavení, která obsahuje seznam výchozích aplikací dostupných pro každého uživatele. V budoucích aktualizacích softwaru získají uživatelé nová výchozí nastavení pro vytáčení telefonních čísel, odesílání zpráv, překlad textu, navigaci, správu hesel, klávesnice a filtry nevyžádaných hovorů. Další informace naleznete v části Aktualizace aplikací distribuovaných v Evropské unii. Kromě toho budou nyní aplikace App Store, Zprávy, Fotografie, Fotoaparát a Safari pro uživatele v EU odstranitelné.

Dnes nejčtenější

.