Zavřít reklamu

Buďte na pozoru. V Česku se totiž začínají hojně objevovat phishingové útoky s cílem vylákat z vás osobní údaje, potažmo přihlašovací údaje k ČSOB. Vystaveni jsme mu byli už i my v redakci a proto jsme se rozhodli vás před ním raději varovat.

Phishingový útok valící se Českem je ve své podstatě naprosto vzorovým kouskem. Jedná se konkrétně o hromadný mail informující adresáta o tom, že je potřeba aktivovat kartu ve snaze zvýšit její bezpečnost Ze zprávy je pak uživatel přesměrován na podvodnou stránku, která se z něj snaží vyloudit detaily a problém je na světě. Od této chvíle by totiž byly vaše údaje zneužitelné. Jsou tu však dva podstatné háčky. Jednak při pohledu na mailovou adresu, ze které zpráva dorazí, je prakticky hned jasné, že se jedná o podvod. A jednak je mail ve slovenštině, takže české uživatele asi trkne, že pokud nemají účet u slovenské ČSOB, jedná se o podvod.

Dorazí-li vám tedy v nadcházejících dnech či týdnech podezřelá zpráva od ČSOB, či vám už snad dorazil, nejlepší bude jej buď ignorovat, nebo raději rovnou smazat. V opačném případě si totiž zaděláte na pořádné nepříjemnosti, které vás v krajním případě mohou stát tisíce korun. Obezřetnost je tedy rozhodně na místě, byť protentokrát stačí skutečně jen selský rozum.

Dnes nejčtenější

.