Zavřít reklamu

Letní vedra mohou být skutečnou zkouškou. Pokud se nechcete vzdávat pohodlí domova, ale přesto chcete co nejlépe zvládnout horké dny, máme pro vás několik praktických tipů.

Objednejte si jídlo

Místo toho, abyste se vydávali do rozpálené restaurace, využijte služeb rozvozu jídla. Ušetříte si nejen čas, ale také námahu spojenou s vařením a mytím nádobí. V současnosti je k dispozici celá řada nejrůznějších aplikací a služeb typu Wolt, které vám zajistí dopravu vašich oblíbených jídel i nápojů doslova až ke dveřím. Proces vaší objednávky navíc můžete v některých případech díky Živým aktivitám sledovat i na displeji uzamčeného iPhonu. Námaha, vyložená na obstarání oběda, je tedy prakticky nulová.

Investice do ventilátoru

Někteří z nás žijí dlouhodobě v přesvědčení, že ventilátor je vlastně tak trochu spíše zbytečným luxusem, zbytečně si tuto vychytávku odpírají a trápí se v horku. Kvalitní ventilátor přitom dokáže výrazně zlepšit klima v místnosti, a pokud budete vybírat správně, nemusíte se ani bát extrémně vysokých poplatků za energie. Umístěte ho tak, aby vzduch proudil přímo na vás, nebo jej využijte k vytvoření průvanu. Pokud nemáte doma klimatizaci, je ventilátor skvělou alternativou.

Aplikace pro pitný režim

Dehydratace je v horku častým problémem. Existuje mnoho aplikací, které vám pomohou sledovat příjem tekutin. Nastavíte si denní cíl a aplikace vás bude pravidelně upozorňovat, že byste se měli napít. Jakkoli to pro někoho může znít nudně, v těch největších vedrech je dobré pít čistou, neperlivou vodu, a vyhýbat se přílišné konzumaci sladkých, alkoholických a energetických nápojů, případně kávy. Mezi aplikace, které vám spolehlivě pohlídají pitný režim, patří například léty osvědčená Water Minder.

Plánujte náročné úkoly na chladnější části dne

Pokud máte možnost, přesuňte náročnější fyzickou, ale i psychickou práci na ranní nebo večerní hodiny, kdy jsou teploty nejpříjemnější. Vyhnete se tak přehřátí organismu. V případě, že je vám to umožněno, zkuste práci věnovat brzké ranní nebo naopak večerní hodiny. Přestávky jsou v horkých dnech důležitější než kdykoliv jindy – můžete si například s pomocí Pomodoro aplikace rozvrhnout pracovní a odpočinkové bloky.

Chraňte se před UV zářením pomocí aplikace

Je pochopitelné, že se zkrátka nemůžete nonstop až do podzimu držet jen ve stínu a v chládku. Můžete si ale vycházení ven naplánovat tak, aby to pro vás z hlediska UV záření představovalo co možná nejmenší riziko. Aplikace jako UV Index Now vám poskytnou informace o intenzitě UV záření ve vaší lokalitě. Díky tomu se můžete rozhodnout, zda je vhodné vyjít ven, a pokud ano, jak se chránit.

Další tipy pro příjemné prožití letních dnů:

Lehké oblečení z přírodních materiálů: Dbejte na to, abyste nosili oblečení z bavlny nebo lnu, které dobře odvádí pot.
Chladné obklady: Přiložte si na čelo nebo zápěstí chladný obklad.
Chladné sprchy: Osvěžující sprcha vám pomůže snížit tělesnou teplotu.
Zastíňte okna: Pomocí žaluzií nebo záclon zamezíte pronikání slunečních paprsků do místnosti.
Chladné nápoje: Mějte po ruce dostatek vody a dalších chlazených nápojů.
Dodržováním těchto jednoduchých tipů si můžete výrazně zpříjemnit letní dny a vyhnout se nepříjemným zdravotním problémům spojeným s vysokými teplotami.

Dnes nejčtenější

.