Zavřít reklamu

Příchod letošních iPhonů řady 16 se pomalu, ale nezadržitelně blíží – společnost Apple je představí v průběhu září na své pravidelné Keynote. Kde se ale budou iPhony 16 vlastně vyrábět? Cupertinská společnost plánuje významný krok ve své výrobní strategii. Podle nových informací se poprvé v historii budou špičkové modely iPhone Pro vyrábět v Indii. Tento tah představuje další krok v diverzifikaci výroby mimo Čínu.

Dosud se high-endové modely iPhonů vyráběly výhradně v Číně, nicméně společnost Apple chce již delší dobu z mnoha důvodů snížit svou závislost na této zemi. Přestože první várky iPhonu 16 Pro budou stále ještě pocházet z Číny, následné série již budou vyráběny v Indii prostřednictvím partnera Foxconn. Je důležité zdůraznit, že většina vlajkových modelů iPhone 16 bude i nadále pocházet z Číny. Přesto je tento krok významným milníkem v dlouhodobém úsilí Apple o diverzifikaci dodavatelského řetězce.

Proč právě tento krok? Diverzifikace výroby není pouze otázkou snížení závislosti na jedné zemi. Pomáhá také zmírnit rizika spojená s neočekávanými událostmi, jako byly například problémy s uzavírkami a pozastavením výroby, spojené s pandemií COVID-19. Přestože se zdá, že Apple postupuje pomalu, tento krok mu zároveň poskytuje větší vyjednávací pozici vůči čínské vládě. Tento posun v oblasti výroby iPhonů je sledován s velkým zájmem, neboť může mít významný dopad na globální trh s elektronickými zařízeními.

Dnes nejčtenější

.