Zavřít reklamu

Mobilní aplikace eDoklady sloužící pro nahrání občanského průkazu do mobilu a následné prokazování skrze něj například u policie, úřadů a tak podobně, není tak soukromá, jak si dost možná doposud leckdo myslel. Portál iRozhlas.cz totiž zjistil na to, že bez upozornění uživatelům aplikace v tichosti posílá informace o nich na servery státu. Respektive, tyto servery provozuje Microsoft a stát si je od něj pronajímá. 

Součástí odesílaných dat aplikací eDoklady jsou napříkald jména uživatelů aplikace spolu s podrobným záznamem toho, co přesně se kdo snažil s elektronickým občanským průkazem prokázat a kým byl ověřován. Jinými slovy, aby byla data odesílána, je eDoklady třeba aktivně využívat. Podle mluvčího Digitální a informační agentury, která za eDoklady stojí, se nicméně není čeho obávat. Veškeré takto ídesílané informace jsou totiž zpracovávána tak, aby byla nečitelná a tedy ve výsledku nezneužitelná. 

Pokud dojde k odeslání více informací obsahující osobní nebo jiné citlivé údaje, je na straně Sentry (programátorský nástroj určený ke sběru provozních informací) tento problém vyřešen ořezáváním a filtrováním citlivých dat, a konkrétní údaje jsou tak nečitelné,“ řekl Palata portálu iRozshlas.cz. Z jeho slov tedy vyplývá, že v uložených záznamech by tak podle něj neměla být zachycena jména, kódy pro propojování telefonů při pokusu o ověření či nic podobného, byť jsou tato data odeslána. „Data v Sentry jsou určená pouze pro detekci problémů v rámci chodu aplikace, a nikoli ke sledování uživatelů,“ doplnil. 

Uživatelé eDokladů mohou být nicméně klidní minimálně s ohledem na budoucnost. Nová verze systému má totiž odesílání dat výrazně osekat, díky čemuž tak bude vše celkově anonymnější. Je nicméně jasné, že na popularitě eDokladů podobné zjištění příliš nepřidá. Mnoho lidí totiž právě na možnost sledování přes aplikaci upozorňovalo už při jejím spuštění s tím, že si právě kvůli tomuto potenciálnímu problému občanku do mobilu nenahrají. A přesně toto zjištění je „voda na jejich mlýn“. 

Dnes nejčtenější

.