Zavřít reklamu

Od pomalého k rychlému nabíjení

Všichni si pamatujeme frustraci z pomalého nabíjení starších modelů iPhonu. Nabití z nuly na 100 % trvalo nekonečně dlouho a i s nízkou baterií jste se museli smířit na celou dobu cesty do práce, na výletě nebo na důležité schůzce. Naštěstí už je tato doba minulostí. S příchodem iPhonu 8 v roce 2017 společnost Apple konečně vyslyšela prosby uživatelů a zavedla rychlé nabíjení. Tato technologie revolučním způsobem proměnila způsob, jakým dobíjíme naše iPhony, a stala se jedním z nejoblíbenějších vylepšení v historii.

Co je to rychlé nabíjení a jak funguje?

Zjednodušeně řečeno, rychlé nabíjení dokáže dodat vašemu iPhonu energii mnohem rychleji než standardní 5W nabíječka. Apple k tomu využívá protokol USB Power Delivery (PD), který umožňuje nabíjení až třikrát rychleji oproti starému standardu. Apple prodává 18W a 20W napájecí adaptéry, které jsou kompatibilní s rychlým nabíjením. Můžete také použít napájecí adaptér jiného výrobce, který je certifikován společností Apple. Rychlost nabíjení vašeho iPhonu závisí na použitém napájecím adaptéru a kabelu. S 18W napájecím adaptérem můžete nabít iPhone 8 nebo novější na 50 % kapacity baterie přibližně za 30 minut. S 20W napájecím adaptérem to můžete provést ještě o něco rychleji.

Typy rychlého nabíjení pro iPhone

Existují dva hlavní typy rychlého nabíjení pro iPhone:

  • USB Power Delivery (PD): Jedná se o nejnovější a nejrozšířenější standard rychlého nabíjení, který podporuje široká škála zařízení, včetně iPhonů, iPadů a MacBooků. Nabízí maximální výkon až 100 W.
  • Qualcomm Quick Charge (QC): Starší standard rychlého nabíjení, který se běžně používá u Android telefonů. iPhony ho nepodporují.

Jaké iPhony a příslušenství podporují rychlé nabíjení?

Rychlé nabíjení PD podporují všechny iPhony od modelu 8 a novější. K využití rychlého nabíjení budete potřebovat:

  • USB-C Power Delivery nabíječku: Apple nabízí různé PD nabíječky s výkony 18 W, 20 W, 29 W, 30 W, 61 W, 87 W a 96 W. Pro iPhone je ideální 20W nabíječka. Vyšší výkony jsou vhodné pro iPad a MacBook.
  • USB-C to Lightning kabel: Tradiční Lightning kabel pro iPhone bohužel rychlé nabíjení nepodporuje. Potřebujete novější USB-C to Lightning kabel.

Je vhodné používat k rychlému nabíjení iPhonu nabíječky třetích stran?

Ano, je to naprosto v pořádku. Apple sice nenabízí 5W nabíječky v balení novějších iPhone, ale stále je možné je používat. Mnoho uživatelů proto kupuje originální rychlonabíječky Apple nebo alternativní produkty od třetích stran. Aby bylo rychlonabíjení za pomoci příslušenství třetích stran efektivní a bezpečné, je potřeba dodržovat jistá pravidla.

Při výběru nabíječky třetí strany se ujistěte, že:

  • Podporuje USB Power Delivery (PD): Ne všechny nabíječky s USB-C portem podporují PD.
  • Má odpovídající výkon: Pro iPhone je ideální 20W nabíječka.
  • Je od renomovaného výrobce: Vyhněte se levným imitacím, které by mohly poškodit váš iPhone.

Poškozuje rychlé nabíjení baterii iPhonu?

Mnoho uživatelů se obává, že rychlé nabíjení může zkrátit životnost baterie iPhonu. I když je pravda, že rychlé nabíjení generuje více tepla, moderní iPhony obsahují teplotní senzory, které regulují nabíjecí proud tak, aby se baterie nepřehřívala. Baterie iPhonu je navržena tak, aby vydržela tisíce cyklů nabíjení a vybíjení, a to i při používání rychlého nabíjení. Rychlé nabíjení je užitečná funkce, která vám může ušetřit značný čas při nabíjení vašeho iPhonu. Pokud máte iPhone 8 nebo novější, určitě zvažte investici do rychlonabíječky a USB-C to Lightning kabelu.

Příslušenství nejen pro rychlé nabíjení iPhonu zakoupíte například zde.

Dnes nejčtenější

.