Zavřít reklamu

Nedílnou součástí každé demokratické země jsou pravidelné volby, ve kterým si občané volí svoje zastupitele, zákonodárce nebo hlavu státu. Letošní rok je u nás na volby bohatý, po červnových volbách do EU budou další na podzim.

Jaké volby se v Česku konají? 

V Česku se pravidelně koná hned několik druhů voleb. Nejsledovanější z nich jsou především volby prezidenta a volby do Poslanecké sněmovny, kromě nich se ale pravidelně pořádají také volby do Senátu, krajské volby, komunální volby a volby do Evropského parlamentu. Každé mají trochu jiný volební systém, u všech je ale společné to, že volit v nich mohou pouze osoby starší 18 let. Českým specifikem je pak dvoudenní termín, kdy se volby konají vždy v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00.

Nejbližší volby nás čekají už na podzim

Nedávno u nás a v dalších zemích Evropy proběhly volby do Evropského parlamentu, kde si lidé zvolili své europoslance na dalších 5 let. Už za chvíli nás ale čekají hned dvoje další volby – v září se zároveň uskuteční krajské volby a volby do Senátu. 

Zatímco krajské volby se budou konat po celém území Česka, do Senátu se bude volit pouze ve třetině volebních okrsků. Program je takový, že v pátek 21. a sobotu 22. 9. proběhnou krajské volby a 1. kolo senátních, o týden později (27. a 28. září) se uskuteční druhé kolo voleb do Senátu. 

V příštím roce na podzim nás pak čekají důležité volby do Poslanecké sněmovny, v roce 2026 se pak uskuteční komunální volby a bude se opět volit další třetina senátorů. V roce 2027 žádné volby na programu nejsou a v roce 2028 si opět budeme volit nového prezidenta, krajské zastupitele a senátory.

Na volby si můžete i vsadit

Sázet se dá nejen na výsledky sportovních zápasů, ale i na to, jak dopadnou volby. Sázky na volby jsou hodně oblíbené např. když se volí prezident, pravidelně se ale vypisují i při volbách do Poslanecké sněmovny, Senátu nebo Evropského parlamentu. Také na nadcházející volby v září si budete moci vsadit, kurzy vypisuje např. Tipsport, Fortuna, Chance a další sázkové kanceláře.

Kromě českých voleb si navíc můžete vsadit i na ty zahraniční. Aktuálně jsou hodně vyhledávané především prezidentské volby v USA, kde je favoritem Donald Trump. Bookmakeři ale pravidelně vypisují kurzy i na volební klání v dalších zemích, takže pokud vás baví tipování politiky, určitě sledujte jejich nabídku.

Témata: , , , , , , , , ,

Dnes nejčtenější

.