Zavřít reklamu

Společnost Apple učinila nedávno překvapivý obrat a rozhodla se nakonec schválit aplikaci UTM SE – vůbec první emulátor počítačů pro iPhone a iPad dostupný v App Store. Tato aplikace umožní uživatelům spouštět starší verze operačních systémů Windows, macOS a mnoho dalšího přímo na jejich zařízení.

V dubnu letošního roku Apple upravil své zásady pro App Store, aby umožnil uživatelům instalovat aplikace emulující herní konzole. Tato změna vedla k nárůstu herních emulátorů v App Store, včetně populárního emulátoru pro konzole Nintendo – Delta. Aplikace UTM SE, která emuluje samotné počítače, však byla společností Apple v červnu navzdory zmíněným změnám v App Store Guidelines odmítnuta. Apple dokonce aplikaci odmítl nejen v globálním App Store, ale i v alternativních obchodech s aplikacemi v Evropské unii. Vysvětlením Applu tehdy bylo, že jsou povoleny pouze emulátory „retro her“, nikoliv emulátory počítačů, přestože hraní starších her je jedním z hlavních důvodů, proč lidé PC emulátory jako UTM SE používají. Toto rozhodnutí vyvolalo mezi uživateli z pochopitelných důvodů značnou nelibost.

Vývojáři UTM SE však tento víkend na sociálních sítích potvrdili, že Apple změnilo názor. Aplikaci UTM SE si nyní můžete stáhnout z App Store. V EU bude brzy k dispozici také prostřednictvím služby AltStore PAL. Apple zatím nevysvětlil, co ho vedlo k tomuto obratu. UTM SE je emulátor počítačů, který uživatelům umožní spouštět klasický software a staré hry. Aplikace podporuje jak grafický režim VGA, tak textový terminálový režim pro operační systémy bez grafického rozhraní. Dokáže emulovat architektury x86, PPC a RISC-V a nabízí možnost spouštět předpřipravené systémy nebo si vytvořit vlastní konfiguraci od základů. Aplikace je postavena na výkonném a celosvětově oblíbeném emulátoru QEMU. Je však třeba mít na paměti, že aplikace distribuované v iOS nemohou využívat kompilátor JIT. To znamená, že funkčnost a výkon emulátorů spouštěných pomocí UTM SE na iPhone a iPad nebude tak silný jako na jiných platformách.

Emulátor UTM SE můžete stahovat v App Storu

Dnes nejčtenější

.