Zavřít reklamu

V posledních měsících se objevují zprávy o tom, že Apple v Evropě překonal svého největšího rivala, Samsung, v oblasti prodeje smartphonů. Tyto titulky však vyznívají poněkud senzačně a při bližším zkoumání dat se ukazuje, že realita je o něco složitější. Jak to tedy je?

Ano, je pravda, že Apple v roce 2023 zaznamenal v Evropě nárůst a na konci roku pravděpodobně měl mírný náskok před Samsungem. V únoru 2024 výzkumná společnost Canalys uvedla, že Apple se během svátečního čtvrtletí roku 2023 vrátil na první místo v prodeji smartphonů v Evropě, čímž poprvé za sedm čtvrtletí předběhl Samsung. Tato data vyznívají pro Apple rozhodně příznivě, nicméně je nutné interpretovat je ve správném kontextu. Nárůst prodejů u Applu je zčásti ovlivněn nízkým základem z roku 2022, kdy byl iPhone 13 teprve na trhu, zatímco Samsung už měl v prodeji modely z předchozího roku.

Navíc, pokud se podíváme na delší časový horizont, obraz se poněkud mění. Výzkum společnosti Stocklytics, který vychází z dat spolenčosti Statista, ukazuje, že Apple sice společnost Samsung v roce 2023 porazil, ale jedná se o první takové vítězství od roku 2014. I v tomto případě je nutné zohlednit, že Stocklytics se zaměřuje na období od roku 2019 do roku 2023, čímž ignoruje dřívější roky, kdy Samsung dominoval trhu. Je důležité si také uvědomit, že situace na trhu se neustále mění a vliv má i sezónnost. Například v prvním čtvrtletí roku 2024 se Samsungu podařilo zvýšit svůj podíl na trhu na 32 %, zatímco Apple klesl na 25 %.

Toto čtvrtletí je tradičně silné pro Samsung, jelikož uvádí na trh své nejnovější modely Galaxy. Nejnovější data z června 2024 ukazují, že Apple má 30% a Samsung 33% trhu. Z těchto čísel se dá těžko usuzovat na nějaké dramatické otřesení trhu. V globálním měřítku je situace poněkud vyrovnanější. Podle dat společnosti DC za rok 2023 má Apple 20,1% a Samsung 19,4% trhu s chytrými telefony. Závěrem lze říci, že ačkoliv Apple v Evropě v posledním roce nepochybně zaznamenal nárůst a na konci roku 2023 pravděpodobně měl mírný náskok před Samsungem, situace na trhu je stále poměrně vyrovnaná. Titulky o tom, že Apple v Evropě Samsung výrazně překonal, jsou poněkud zavádějící a je nutné je brát s rezervou.

Dnes nejčtenější

.