Zavřít reklamu

Nativní aplikaci Počasí používá pravděpodobně mnoho z nás. Aplikace nabízí týdenní přehled a dá se říct, že je relativně přesná. Dokáže poměrně spolehlivě sdělit, jaká bude teplota a zda máme očekávat srážky. Onen obrat „poměrně spolehlivě“ užívám úmyslně, neboť se mi již několikrát (naposledy včera) stalo, že příchod srážek aplikace prostě a jednoduše netrefila. Tu a tam aplikace splete i teplotu (a to poměrně zásadně).

Nejnovější případ pochází z Kalifornie. V minulém týdnu totiž aplikace tvrdila, že 6. července bude ve městě Fresno v Kalifornii 121 stupňů Fahrenheita, čili 49,44 stupňů Celsia. Pokud by se tak stalo, jednalo by se  o fresenský rekord, který se datuje k roku 1905 a šlo o 115 stupňů Fahrenheita. Je vám asi jasné, že šlo o poměrně šokující tvrzení. Zvláště pak za situace, kdy Národní meteorologické služby v Hanfordu tvrdily, že vrchol bude mezi 108 a 111 stupni. Později odpoledne se pak předpověď Applu aktualizovala a tvrdila, že lze očekávat teplotu 112 stupňů. Jak tvrdíme výše, ačkoli je aplikace Počasí docela přesná, nebývají výjimkou stížnosti. Na fórech ohledně Applu se tu a tam řeší některá přestřelená tvrzení či omyly, kterých se tato aplikace dopustila.

A odkud, že Apple čerpá informace? Na stránkách Applu například stojí, že pro USA jsou data čerpána z í National Weather Service/NOAA, The Weather Channel a BreezoMeter, což lze označit za spolehlivé zdroje. Problémem ovšem bude, že dochází k vlastnímu zpracování ze strany Applu. Podle diskuzí může docházet k chybám vlivem poškození dat, což se zdá být jako pravděpodobné, neboť podobná extrémní hlášení jsou vždy poměrně rychle opravena. Předpověď počasí není exaktní vědou, ale Apple prostor pro zlepšení své aplikace má. Jaké appky pro předpověď počasí používáte vy?

Dnes nejčtenější

.