Zavřít reklamu

V dnešním hektickém světě jsme na své smartphony doslova napojeni. Ačkoliv jsou tyto chytré přístroje nepostradatelné, výdrž baterie zůstává klíčovou starostí. Postupem času baterie v těchto zařízeních degradují, což vede ke kratší době používání mezi jednotlivými nabíjeními. Jedním z řešení tohoto problému u iPhonů od společnosti Apple je volitelné nastavení nazvané Optimalizované nabíjení.

Co je Optimalizované nabíjení?

Optimalizované nabíjení je inteligentní funkce dostupná v novějších iPhonech s iOS 13 nebo novějším. Když je zapnutá, sleduje pomocí strojového učení vaše návyky při nabíjení a zajišťuje, aby baterie při připojení k napájení nezůstávala příliš dlouho nabitá na 100 %. Tím pomáhá baterii vydržet déle a udržet si její kapacitu v průběhu času.

Je dobré ho používat?

Rozhodně ano. Udržování neustálého 100% nabití, když je vaše zařízení delší dobu připojeno ke zdroji napájení, baterii zbytečně zatěžuje. Pravidelné udržování plného nabití může dokonce zkrátit její životnost. Funkce Optimalizované nabíjení, která se objevila již před lety spolu s příchodem operačního systému iOS 13, vylepšuje chování baterií v iPhonech. Zabraňuje úplnému nabití na 100 %, i když je zapnutá udržovací nabíječka, protože se naučí, že v danou dobu možná nepotřebujete plně nabitý telefon. Místo toho nabíjení spustí těsně předtím, než telefon obvykle odpojíte od nabíječky, a dokončí ho na 100 %. Tato funkce je zvlášť účinná, pokud máte pravidelné cykly nabíjení během spánku. Zajistí, aby byl telefon plně nabitý těsně před vaším obvyklým časem probuzení, což je pro váš ranní program pohodlné a zároveň méně zatěžuje baterii.

Jak Optimalizované nabíjení funguje?

Optimalizované nabíjení chrání zdraví baterie několika způsoby:

  • Váš iPhone sleduje vaše každodenní návyky při nabíjení, aby zjistil, kdy jej na delší dobu připojíte k nabíječce – například když jdete v noci spát.
  • Optimalizované nabíjení normálně nabije baterii na 80 %, když je zapojená a nepoužívaná, ale pak se zastaví.
  • Po naučení se vašich návyků při nabíjení předpovídá, kdy odpojíte nabíječku, a dokončení nabíjení na 100 % oddálí až těsně předtím.

Jak zapnout nebo vypnout Optimalizované nabíjení?

Optimalizované nabíjení je při nastavení iPhonu standardně zapnuté. To je rozhodně dobrá věc, protože pomáhá udržovat baterii zdravou v dlouhodobém horizontu. Pokud ho však chcete vypnout, je to jednoduché:

  • Spusťte Nastavení.
  • Posuňte se dolů a klepněte na Baterie.
  • Téměř nahoře obrazovky klepněte na Kondice baterie a napájení
  • Klepněte na přepínač u položky Optimalizované nabíjení pro jeho zapnutí nebo vypnutí.

Zpomaluje se nabíjení baterie, když je zapnuté Optimalizované nabíjení?

Optimalizované nabíjení nutně nezpomaluje nabíjení, pouze ho provádí jinak. Jak jsme se již dozvěděli, Optimalizované nabíjení nabije telefon standardně na 80 %, poté pozastaví nabíjení zbývajících 20 % až těsně před vaším obvyklým časem probuzení.

Co se stane, když Optimalizované nabíjení vypnu?

Pokud chcete svůj iPhone nabíjet postaru, což znamená, že se nabije na 100 % a bude v tomto stavu udržováno, můžete jednoduše Optimalizované nabíjení vypnout. Přesto se ale nedoporučuje Optimalizované nabíjení vypínat. Ačkoliv se nestane nic vážného, iPhone nebude mít možnost naučit se vaši „nabíjecí rutinu“.  I když to nezpůsobí okamžité poškození baterie, z dlouhodobého hlediska to může zkrátit její životnost. Neustálé udržování plného nabití baterie ji totiž zbytečně zatěžuje.

Výhody používání Optimalizovaného nabíjení:

Delší výdrž baterie: Optimalizované nabíjení pomáhá udržovat zdraví baterie a prodlužuje její životnost.
Snížené opotřebení baterie: Omezením doby, po kterou je baterie nabita na 100 %, se snižuje opotřebení a degradace baterie.
Zdravější baterie: Optimalizované nabíjení udržuje baterii ve zdravějším stavu, čímž se snižuje pravděpodobnost náhlého selhání nebo ztráty kapacity.

Optimalizované nabíjení je cenná funkce, která pomáhá udržet zdraví baterie vašeho iPhone a prodloužit její životnost. I když to nemusí být nutné, doporučuje se ponechat tuto funkci zapnutou pro optimální péči o baterii. Pokud máte stále obavy o životnost baterie, můžete v nastavení baterie iPhone zobrazit její aktuální kondici a maximální kapacitu.

Kromě používání Optimalizovaného nabíjení existuje několik dalších tipů, jak prodloužit životnost baterie iPhone:

  • Vyhněte se extrémním teplotám: Nevystavujte iPhone extrémním teplotám, jako je přímé sluneční světlo nebo mrazivé počasí.
  • Používejte originální nabíječky a kabely: Používejte pouze certifikované nabíječky a kabely Apple.
  • Vypínejte funkce, které nepoužíváte: Vypínejte funkce, jako je Bluetooth a Wi-Fi, když je nepotřebujete.
  • Aktualizujte iOS: Udržujte svůj iPhone aktualizovaný na nejnovější verzi iOS, která obsahuje vylepšení pro výdrž baterie.

Dodržováním těchto tipů a používáním Optimalizovaného nabíjení můžete zajistit, že baterie vašeho iPhone vydrží co nejdéle.

Příslušenství nejen pro nabíjeni vašeho iPhonu zakoupíte například zde.

Dnes nejčtenější

.