Zavřít reklamu

Společnost Apple v tomto týdnu vydala aktualizaci aplikace Final Cut Pro. Final Cut Pro pro iPad 2 je speciálně navrženo pro nové modely iPadu Pro s čipem M4 a přináší hned několik zajímavých funkcí. Tou nejzásadnější je bezesporu Live Multicam, která umožňuje současné natáčení až ze čtyř různých úhlů pomocí připojených iPhonů a iPadů.

Pro usnadnění práce s více kamerami Apple představil novou aplikaci Final Cut Camera. Ta umožňuje zachytávat video z každého připojeného zařízení a následně jej posílat do Final Cut Pro. Uživatelé mají v reálném čase k dispozici náhled z každé kamery a mohou přímo v aplikaci Final Cut Pro upravovat nastavení, jako je expozice, zaostření, vyvážení bílé, ISO, rychlost závěrky a zoom. Pořízená videa se poté nahrají v plném rozlišení, což umožňuje okamžitý přechod od natáčení k samotnému střihu. Final Cut Camera je nově k dispozici také jako samostatná aplikace. Kromě funkce odesílání záznamu do Final Cut Pro ji lze využít i pro běžné natáčení videa s pokročilými manuálními ovládacími prvky.

Další novinkou je podpora externích projektů. Díky ní mohou uživatelé vytvářet a otevírat projekty na externích discích, aniž by se zabíralo drahocenné úložné místo na iPadu. Aktualizace přináší také další možnosti přizpůsobení včetně 12 nových předvoleb pro barevné korekce, osmi základních textových titulků, 20 zvukových stop a nových dynamických pozadí. Výkon čipu M4 se projeví především při finálním renderu, který je až 2x rychlejší oproti předchozí generaci. Navíc podporuje až čtyřnásobný počet streamů ProRes RAW videa oproti čipu M1. Pro iPad Pro s Apple Pencil Pro nabízí Final Cut Pro vylepšené ovládání nástrojů pomocí gest „otáčení“ a „stažení“.

Final Cut Pro pro Mac 10.8: Zdokonalené nástroje pro úpravu obrazu a zvuku

Verze pro Mac se dočkala zajímavých funkcí v oblasti úpravy obrazu a zvuku. Enhance Light and Color je nástroj využívající umělou inteligenci, který dokáže v jediném kroku vylepšit celkovou barevnost, vyvážení bílé, kontrast a jas videa. Další novinkou je Smooth Slo-Mo, což je funkce pro inteligentní prokládání snímků videa, díky které je výsledný pohyb plynulejší a kvalitnější. Aktualizace Final Cut Pro pro iPad 2 je zdarma pro stávající uživatele, Final Cut Pro pro Mac 10.8 je také zdarma pro stávající uživatele. Současně s aktualizacemi Final Cut Pro vydala společnost Apple také nové verze aplikací Compressor a Motion.

Dnes nejčtenější

.