Zavřít reklamu

Když Apple na konferenci WWDC 2023 poprvé představil svůj dlouho připravovaný AR headset Vision Pro, sdílel propagační videa, která krátce naznačovala možnosti využití této novinky ve spojení s jablečnými počítači. Nyní už sice známe oficiální datum uvedení Vision Pro do prodeje, Apple nicméně zatím nijak nekonkretizoval, jak by mohla vypadat spolupráce headsetu a Macu. Lecos se nicméně dá odhadnout z informací, které dosud máme.

Headset Vision Pro z dílny společnosti Apple má podle vyjádření samotné firmy obrovský potenciál využití, a to nejen ve spolupráci s iPhonem, ale také s Macem. K jakým účelům lze – zatím teoreticky – využít kombinaci Vision Pro a Macu?

Virtuální plocha

Pokud jde o Mac, klíčovou funkcí Apple Vision Pro je něco, co se nazývá Mac Virtual Display. Systém využívá technologii AirPlay 2 a umožňuje bezdrátově připojit Mac k náhlavní soupravě pouhým pohledem na počítač přes Vision Pro. Podle Applu to umožňuje umístit a měnit velikost virtuálního zobrazení displeje vašeho Macu kdekoli v prostoru a „používat Vision Pro jako obrovský, soukromý, přenosný 4K displej, ideální pro profesionální pracovní postupy“.

Využívání visionOS aplikací na ploše Macu

Pokud máte zapnutý virtuální displej Macu, můžete používat aplikace visionOS přímo na virtuální obrazovce Macu. To vám umožní například pracovat na projektu Final Cut Pro na obrovském displeji Macu a zároveň si prohlížet a pracovat se samostatnými obrazovkami s aplikacemi visionOS, jako jsou Fotky, Poznámky, Soubory a další.

 

Zrcadlení Vision Pro na Mac

Podle kódu nalezeného v prvních beta verzích visionOS – operačního systému, který poběží na headsetu – podporuje Apple Vision Pro zrcadlení obrazovky přes AirPlay nebo FaceTime. Když budete mít na hlavě Vision Pro, budete si moci vybrat Mac, na který se bude zrcadlit obsah z náhlavní soupravy, což vám umožní sdílet svůj pohled s ostatními a snížit pocit izolace.

Připojení příslušenství Macu

Vision Pro obsahuje virtuální klávesnici, ale můžete k němu také bezdrátově připojit příslušenství Macu, včetně klávesnice Magic Keyboard a trackpadu Magic Trackpad pro tradičnější hmatové zadávání. Připojení příslušenství Bluetooth umožňuje i nadále používat typické pracovní postupy s Macem, jen displej Macu je nahrazen displejem Vision Pro.

Co naopak Vision Pro nedovolí?

Existuje také řada akcí, které s novým jablečným AR headsetem zkrátka nebude možné provádět. Patří sem například možnost zobrazování jednotlivých macOS aplikací v rozhraní visionOS ve virtuálních oknech vedle sebe. Vision Pro také s největší pravděpodobností neumožní vytvoření více virtuálních ploch najednou, a zařízení také nejspíše nebude možné připojit k Macu s procesorem Intel.

Dnes nejčtenější

.